Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.11.20. 11:30

Zárt térben kötelező, nagy tömegben ajánlott

Újra védekezni kell a fertőzéssel szemben: mától maszkot kell hordani zárt terekben.

KM

Több üzletben már a korlátozások előtt is hordták a maszkot az eladók | Fotó: Dodó Ferenc

Fotó: DODO FERENC

Az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett szombattól ismét maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és a sportrendezvényeken. A járvány negyedik hullámában sokak szerint indokolt volt az intézkedés bevezetése.

Érthető a szigorítás

Szurovcsák Ilona, a Szabolcs-Coop vezérigazgatója tizenhét élelmiszerüzlet működéséért felel megyénkben. Mint lapunknak elmondta, ő már korábban arra kérte az alkalmazottait, hogy vigyázzanak egymásra és viseljenek munkavégzés közben maszkot.

– A hozzánk érkező vásárlók közül eddig is sokan hordták a szájmaszkot, ami mostantól már kötelező is – erősítette meg a szabályt Szurovcsák Ilona, aki szerint a járványügyi helyzet romlása miatt teljesen érthető a szigorítás. A vezérigazgató hozzátette, a maszkviselést ellenőrizni fogják, maszk nélkül érkező vásárlót nem fognak beengedni az üzletbe.

– Nem gondolnám, hogy az új szabályozás hatással lesz a forgalmunkra – zárta gondolatait a Szabolcs-Coop vezérigazgatója.

Csökkenhet a forgalom

Az éttermekben az előző járványhullámok alatt is kettős érzéssel fogadták a szabályt, ugyanis aki beül egy étterembe, amíg rendel, maszkot kell viseljen, amit fogyasztáskor már levehet, illetve az elviteles rendelés alatt is maszkban kell lenni.

Több üzletben már a korlátozások előtt is hordták a maszkot az eladók | Fotó: Dodó Ferenc

– Az elmúlt hetekben már érződött a forgalmunkon a járvány negyedik hulláma – mesélte pénteken Mencsik Csaba, a Walk Street étterem vezetője. – Egyre többen elvitelre kérik az ételeket, kevesebben ülnek be hozzánk, az esti forgalom is megcsappant. A korábbi tapasztalataink alapján arra számítok, hogy a kötelező maszkviselés miatt egy ideig tovább csökken a vendégszámunk, egészen addig, amíg az emberek meg nem szokják a korlátozást. Ez nagyjából két hét.

– A vendégeknek is nehéz időszak lesz a mostani, nekünk pedig még inkább, hiszen nem túl komfortos egész nap maszkban dolgozni. Nyáron egy ebédeltetés után alig vártam, hogy a pihenőidőben levegyem a maszkot, teljesen kiszáradt a szám, dehidratált voltam, a kollégáim is ugyanerre panaszkodtak. Abban bízunk, hogy a járványhelyzet javulásával a korlátozásokat feloldják. Most ezt a világot éljük, alkalmazkodunk, mást nem tehetünk... – jegyezte meg a vendéglátós.

Fogy a maszk

Az egészségügyi szférában nincs mese, hordani kell a védőeszközöket, ez volt jellemző a járvány első percétől kezdve. A szigorú korlátozások alól legkésőbb oldják fel az egészségügyi és a szociális intézményeket, ahol sok ember, sok beteg fordul meg.

– A kollégáink közül többen annak ellenére is folyamatosan hordják a maszkot, hogy beoltatták magukat, és azt tapasztaljuk, hogy másfél-két hete egyre több vásárló veszi fel, mielőtt belép az eladótérbe – mondta lapunk kérdésére dr. Zajácz Tamás, a nyíregyházi 100 Éves Patika tulajdonosa. A gyógyszerész hozzátette: ismét kikerült az ajtóra a kötelező maszkviselésre vonatkozó figyelmeztetés.

– Arra számítunk, hogy megnő a kereslet a papír- és textilmaszkok iránt egyaránt. Mindkettőből bőven van raktáron, nem kell attól tartaniuk a vevőknek, hogy hiába keresik ezeket a termékeket. Bár mostanában nem hangsúlyozzák, a távolságtartás szabályait ugyanúgy szem előtt kell tartanunk, ezért szereltünk fel a patika külső homlokzatára is egy monitort, ami jelzi, hogy sorszám szerint ki következik és melyik kasszánál fogadják. Így odakint biztonságban várakozhat, aki tart a megbetegedéstől – fűzte hozzá a gyógyszerész.

Ajánlott hordani kint is

A hétvégéken óriási a forgalom a piacokon, a nyíregyházi Búza téri piacnak van zárt és nyitott része is, megkérdeztük, milyen szabály vonatkozik rájuk.

– Maximálisan betartjuk a kormányrendeletet. A NyírVV Kft. üzemeltetésében lévő piacok nyitott részein, így a Búza téri, a Jósavárosi, az Örökös Piacokon, a Tokaji úti Vásártéren, a nagybani zöldség- és a használt iparcikk piacon, valamint a Kossuth téri adventi forgatagban is ajánlott a maszk viselése. A Búza téri piac zárt tereiben, azaz a piaccsarnokban viszont kötelező az orrot és a szájat folyamatosan elfedő maszk használata. Emellett a 1,5 méteres védőtávolság megtartására is felhívjuk a lakosok figyelmét. Vigyázzunk magunkra és egymásra! – reagált megkeresésünkre Petró Árpád, a társaság ügyvezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában