LÓGJUNK ANYUVAL

2021.12.30. 11:30

Egymásnak segítenek az édesanyák

A Lógjunk Anyuval Egyesület célja, hogy segítsen eligazodni a szülőknek az információk tengerében.

VNA

A Lógjunk Anyuval tagjai hordozási tanácsadást is tartanak

Forrás: KM-Archív/Pusztai Sándor

Fotó: Pusztai Sándor

Újult erővel készülnek az új esztendőre a nyíregyházi édesanyák: a babahordozós tánckoreográfiáikkal már számos városi rendezvényen bemutatkozó Lógjunk Anyuval Egyesület tagjai az idén valóra váltottak egy régi álmot, melynek továbbfejlesztésén a jövőben is dolgoznak majd.


– A 2021-es évünk elég döcögősen indult a járvány miatt. Annak ellenére, hogy minden óvintézkedést fokozottan betartottunk, sajnos többen átestek közülünk a betegségen, akár az egész családdal együtt. Mivel főleg 0–3 éves korú gyerekeket nevelő családokkal foglalkozunk, és a kicsik sokszor tünetmentesen is átadják a vírust, nagyon vigyáznunk kellett, nehogy egy gócponttá váljunk – mesélte lapunknak Polonkai Nóra, az egyesület elnöke. 


– Ezért úgy döntöttünk, hogy felfüggesztjük a személyes találkozásokat, és az év első felében online tartottuk a kapcsolatot a többi anyukával. Bár a személyes és digitális térben összehozott alkalmak korántsem jelentik ugyanazt, mégis töretlenül rááldozzuk az energiáinkat, hogy az édesanyák érezzék: továbbra is itt vagyunk és azért dolgozunk, hogy ellássuk őket információkkal és programokkal egyaránt. 


Szerencsére az év második fele már sokkal jobban alakult, hiszen a Lógjunk Anyuval tagjai többéves tervezgetés után júniusban végre elindíthatták az Első Nyírségi Támogatói Szolgálatot. 
 

Saját tapasztalatok 


– Az a célunk, hogy minél több információval láthassuk el az anyukákat, legyenek akár várandósak, nemrég szültek vagy éppen a néhány hónapos kisbabájukról gondoskodnak – fűzte hozzá az egyesület elnöke. – Tudjuk, hogy az interneten rengeteg kapcsolódó téma van, azonban azzal is tisztában vagyok, hogy sokszor egymásnak ellentmondó írásokkal találkozhatunk, és a hivatalos ajánlások is változnak, legyen szó például a szoptatásról vagy a hozzátáplálásról. Ezért döntöttünk úgy, hogy mi, édesanyák szeretnénk megosztani a „tankönyvi” információk mellett a saját tapasztalatainkat is. Így álmodtuk meg a támogatói szolgálatot. 


A Lógjunk Anyuval tagjai azt tervezik, hogy tíz különböző területről gyűjtenek össze annyi szakértelmet, hogy előadásokat tarthassanak az érdeklődő szülőknek. Ebből három már meg is valósult: az egyesületnek immár hordozási, szoptatási és etetési tanácsadója is van. 


Hat hónap, hat előadás 


– A babahordozási tanácsadás abban segít, hogy az anyukák megismerjék, milyen lehetőségeik vannak, és a tanácsadónk segít is megtalálni számukra a legjobb hordozási módszert és megtanulni az ehhez szükséges eszköz használatát. A szoptatás témakörénél nagyon fontosnak tartottuk, hogy olyan szakember kerüljön ki a kezünk közül, aki ténylegesen szoptató anyuka, így hitelesen tudja megosztani az ismereteit. A táplálkozási tanácsadónk azoknak a babáknak a táp­anyagbeviteli lehetőségeiről adhat tájékoztatást, akik valamilyen allergiával küzdenek – sorolta Polonkai Nóra. 


– Nagyon fontos kiemelnem, hogy tanácsadóink munkája természetesen nem váltja ki az orvosi kontrollt és szakvéleményt! Az egészségügyi szakellátás elengedhetetlen ahhoz, hogy teljes biztonságban érezhesse magát az édesanya – hangsúlyozta. – Mi mindössze a saját tapasztalatainkat szeretnénk átadni. Például az ételallergia témakörében ajánlhatunk egymásnak termékeket, amelyek beváltak, vagy épp fordítva: olyanokra is felhívhatjuk egymás figyelmét, amelyek nyomokban allergéneket tartalmaznak. Hat hónapon keresztül minden hónapban volt egy-egy előadásunk, személyesen és online egyaránt, jövőre még nagyobb erőbedobással szeretnénk az édesanyáknak olyan közeget nyújtani, ahol minél több információhoz hozzáférhetnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában