Nagykálló

2021.12.01. 07:42

Feltörtek, szinte peng

A citeraegyüttes tanára jövő májusban nemzetközi népzenei találkozót szervez.

MJ

A közelmúltban bearanyozódott a páva tolla Nagykállóban, mostantól nem hiába billegtetheti. A bearanyozói pedig egy tucatnál alig több általános iskolás gyermek, a Vivaldi Alapfokú Művészeti Iskola 10 és 18 év közötti tanulói, akik citerajátékukkal varázsolták el a Kórusok Országos Szövetségének (KÓTA) zsűrijét. Ez a legmagasabb hazai népzenei minősítés, amit a Rózsafa Citeraegyüttes elnyerhetett egy hihetetlen idei sikersorozat csúcsdíszeként. Pedig azt hihetné az ember, ez a magyar népi húros hangszer az utolsó, amit a mai fiatalok a kezükbe vennének.

S hogy mi a titok? Eláruljuk: generációkon át ható ragadós, jó példa, és egy remek zenetanár, aki egyéniségével, nyitott szívvel csodára képes tanítványai körében. Ő Rózsa Zoltán – lám, létezik Rózsa tövis nélkül –, fiatal, vagány tanerő, csurkába fogott hosszú hajjal, magabiztos mosollyal. Immár 2008 óta a zenével bűvöli el növendékeit, a „vírust” persze ő is mástól kapta, Szabó László KÓTA-, és Kölcsey Ferenc-díjas zenetanártól, a legendás Bereg, majd Figemadár Citerazenekar alapítójától.

Zongora, gitár, ének, citera

– A tanár úr hatására vettem hangszert a kezembe 2006-ban – mondta el lapunknak a Nyíregyházi Főiskolán ének–népzene szakon diplomát szerző pedagógus. – A főiskolán Agárdi Éva citeratanár kezei alá kerültem, Laci bácsi készített fel a felvételire. Rimóczi Péter barátom javaslatára mentem továbbtanulni. Folyton mondogatta, olyan zenei érték van bennem, amit nem szabad veszni hagyni. Pedig rockzenésznek készültem (manapság a Berúgó Kar rockegyüttest is ő igazgatja), gitároztam és zongoráztam, és sorra írtam a dalaimat az éppen aktuális barátnőmnek. Minden az énekkarvezetéssel fordult komolyra, 2006-ban a nagykállói Meglepetés Ének­együttest, 2015-től pedig a kállósemjéni Nőszirom Énekkart dirigáltam, az előbbivel egész Európát bejárhattam. Citeratanárként először 2018-ban figyeltek fel a munkámra, amikor Nagykálló-Harangodon, a tánccsűrben 164 citerással, 44 énekessel, néhány néptáncos kíséretében előadtuk a Kállai kettőst. Megkaptam érte a Magyar rekorder diplomát – sorolta.

Több mint tíz éve zeneovit, zenebölcsit is vezet, de igazi sikerszériát az idei esztendő hozott számára a citeraegyüttesével. Augusztus 20-án a városuk Ámos-díjjal jutalmazta őket, októberben a Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjén Vass Lajos Nagydíjat kaptak, a tarpai megyei népzenei minősítőről pedig Dicsérettel jöttek el. Novemberben, a csúcsra érve, elhozták a KÓTA Aranypáva-díját. Aki eddig nem hallotta játékukat, december 16-án a nagykállói református templomban, 19-én pedig a máriapócsi bazilikában bepótolhatja.

Borítókép: A sikert sikerre halmozó citeraegyüttes, középen a vezető tanárukkal | Fotó: Rózsa Zoltán archívuma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában