Kelet-retró

2021.12.29. 08:00

Senkinek nem tűnt fel a halott férfi a buszmegállóban

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1971. december 29., szerda

 

"Tiszta udvar, rendes ház" - sokasodnak a táblák Nyíregyházán

 

Aki a nyíregyházi utcákat járja az elkövetkezendő hetekben, újabb kis táblákat lát a házak falán. "Tiszta udvar, rendes ház" - hirdeti a felirat. A Vöröskereszt szervezi a városokban, a községekben a tisztasági mozgalmat. A gyarapodó táblák pedig azt jelentik, hogy egyre többen vannak olyanok, akik házukat, környékét rendben tartják.

Nyíregyházán először 1969-ben értékelték a mozgalmat. Akkor még a vizsgált lakóházak alig 19 százalékának tudták odaítélni a "Tiszta udvar, rendes ház" táblát. Az idén már a házak majd' egynegyede elnyerte a bírálók tetszését, pedig most jóval több lakóházat vizsgáltak meg, mint két évvel korábban. Az egynegyed, vagyis 1239 lakóház - javarészt családi ház a város bel- és külterületén - büszkén viselheti a táblát.

 

Persze még ma sem mondhatjuk el, hogy Nyíregyházán a tisztasági mozgalomban élen járnánk. Hiszen a rendezett házalt mellett sok az olyan porta, ahol nemcsak a szemet rontja a rendetlenség, hanem a közegészségügyi rendszabályok be nem tartása miatt is lehet bosszankodni. Sok az olyan egyéni háztulajdonos, aki elhanyagolja a gazdasági udvart, az állattartás mellett nem gondol a fertőzési veszélyre, nem egyszer még a környéken élők egészségét is veszélyeztetve ezzel.

 

A városközpontban is van két olyan góc, amire éppen a vöröskeresztes titkárok megbeszélése alkalmával hívták fel a figyelmet. Az egyik a Búza tér, a piac környéke, ahol sok a panasz a rendetlenségre, a szemétre, a másik rész pedig a Petőfi tér környéke. Jövőre a Vöröskereszt újabb társadalmi összefogással akarja felvenni a harcot a szemetelők ellen, a szebb, virágos Nyíregyházáért.

 

1971. december 29., szerda

 

Kisvonat helyett autóbusz 7 községben

 

A Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium rendelkezése értelmében 1972. január 1-jével megszűnik a Jánkmajtis-Kölcse közötti keskeny nyomtávú vasútvonal forgalma, amely eddig hét községet kapcsolt be a közlekedési hálózatba. A gazdasági vasút kihasználtsága nem volt megfelelő, mivel a környékben gazdálkodó termelőszövetkezetek terményeiket, áruikat saját járműveikkel szállították és a személyforgalom sem érte el havonta a háromezer főt.

 

Az összesen 18 kilométeres vasútvonal felszámolása után a személy- és teherforgalmat a Volán 5. sz. Autóközlekedési Vállalat bonyolítja le. A hét községen át pénteki és szombati napon 10, egyéb munkanapokon 8 autóbuszjárat közlekedik majd. Ezen kívül a szatmári községeket hat autóbuszjárattal kötik össze a járási székhellyel, Fehérgyarmattal.

 

1981. december 29., kedd

 

Párbaj kapával, villával Kállósemjénben

 

Augusztus 20-án reggel érkezett haza V. J. kállósemjéni lakos budapesti munkahelyéről. A felesége kérdőre vonta, hogy miért nem jött már haza az előző este. A veszekedés során V. megpofozta feleségét. Az asszony kiszaladt az udvarra, kiabálására fölfigyelt a közelben lakó édesanyja, és a lánya segítségére sietett. V. úgy meglökte az anyósát, hogy az idős asszony elterült.

 

Tudomást szerzett a történtekről Cs. I., a feleség apja is. Vasvillával a kezében igyekezett a lányáék lakásának udvarára és szidta a vejét. V. egy kapát kapott föl, s kölcsönösen csapkodtak egymás felé. A kapa-villa bajvívás azzal végződött, hogy V. kiütötte az apósa kezéből a villát. Cs. I. ezután kiment az udvarról és hazafelé tartott. V. utánament és a kaputól néhány méterre a kapa fokával közepes erővel fejbe ütötte az apósát, majd miután a földre zuhant, még egy kisebb ütést mért rá.

 

Cs. I.-t a nyíregyházi kórház intenzív osztályára szállították, mert a halánték tájon darabos, benyomódásos koponyacsonttörést és agyzúzódást szenvedett. Megműtötték, de hosszú ideig fekvésre kényszerült, aminek következtében tüdőgyulladás alakult ki. Az antibiotikumos kezelés nem vezetett eredményre, végül légzési és keringési összeomlás következtében meghalt.

 

Az igazságügyi orvosszakértők vizsgálatuk alapján kijelentették: okozati összefüggés van V. cselekménye és a bekövetkezett eredmény között. A Nyíregyházi Megyei Bíróság V.-t halált okozó testi sértés miatt öt év börtönre büntette és négy évre eltiltotta a közügyektől. Az ítélet nem jogerős.

 

Forrószeles kúpolók Kisvárdán

 

Két új forrószeles kúpoló épül az Öntödei Vállalat kisvárdai gyárában. Az egyes gépi berendezések hidegüzemű próbajáratását a napokban kezdték meg.

 

2001. december 29., szombat

 

Senkinek nem tűnt fel a halott férfi a buszmegállóban

 

Beigazolódott a rendőrség első feltételezése, miszerint a csütörtökön délelőtt a nyíregyházi Búza téri buszváróban holtan talált hajléktalan halálát fulladás okozta és nem kihűlés.

 

Ezt az elrendelt és pénteken elvégzett hatósági boncolás állapította meg. A szakvélemény szerint a 62 éves férfi torkán evés közben egy szafaládédarab akadt, amitől megfulladt. A hajnalban étkező ember közelében valószínűleg senki sem tartózkodott, így nem volt, aki segítségére siessen. Elgondolkodtató, hogy a hajnal óta halott férfi senkinek sem tűnt fel, csak akkor, amikor délelőtt 10 óra körül lefordult a padról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában