Gazdaság

2021.12.21. 08:59

Támogatást kapnak a sertéstenyésztők

4,7 milliárd forint többletforrást biztosít az agrártárca az ágazatnak.

KM

A takarmányárak nagymértékű emelkedése és az összeomlott európai piac miatti rendkívül nehéz helyzetben különösen fontos a sertéstartók számára, hogy mihamarabb segítséget kaphassanak. Az Agrárminisztérium ezért megteremtette annak feltételeit, hogy az idén 21,5 milliárd forint értékű, rekordösszegű állatjóléti támogatást folyósítsanak az ágazat számára. 

További segítség 

– Az agrártárca a kialakult helyzet kompenzálására a sertéságazatot támogató több intézkedés bevezetéséről döntött korábban, ez a kifizetés pedig további segítséget jelent a sertéstartóknak – jelentette ki Nagy István tárcavezető. 

2021-ben eredetileg 16,8 milliárd forint állt rendelkezésre, de a válságos helyzetre tekintettel összesen 4,7 milliárd forint többletforrást tudott a kormányzat ezen a jogcímen a sertéstartóknak biztosítani – emelte ki a miniszter. 

Nagy István hangsúlyozta, hazánk több tagállammal együtt felszólította az Európai Bizottságot, hogy éljen a felhatalmazásával, és hozzon olyan azonnali piaci intézkedéseket, amelyek megakadályozzák, hogy a válság még jobban elmélyüljön – ezt a bizottság elutasította. 

Magyarország minden lehetséges eszközzel támogatja az állattartókat és azon belül a sertéstartókat. Ennek nyomán a decemberben folyósítandó 2,7 milliárd forint mellett egy közel 3 milliárd forintos többlettámogatást is kifizetnek majd. 

A kincstár a sertéshízó állatjóléti támogatás 2020/2021-es támogatási év negyedik negyedévének, valamint a 2021/2022. támogatási év első és második negyedévének esetében a korábbi határozatok módosításával pótlólagosan fizet majd – hívta fel a figyelmet az agrártárca vezetője.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában