Megemlékezés

2022.01.06. 10:28

Emlékezés Lónyay Menyhértre

Kétszáz éve született Magyarország egykori miniszterelnöke.

KM

Kétszáz évvel ezelőtt, 1822. január 6-án született Nagylónyán gróf Lónyay Menyhért, aki az 1867-es kiegyezést követően az Andrássy-kormány pénzügyminisztere, majd az Osztrák–Magyar Monarchia közös pénzügyminisztere volt. Politikai pályafutásának csúcsát jelentette, amikor 1871 novemberében a Magyar Királyság miniszterelnöke lett, és ezt a tisztséget 1872. december 2-ig töltötte be. A Tuzsér Községért Közalapítvány több önkormányzattal összefogva a jubileum alkalmából nagyszabású programsorozatot szervez, hogy Lónyay Menyhért hatalmas munkásságát, szellemi örökségét megismerhesse a közvélemény is. 


Koszorúzás három helyszínen 


A Lónyay 200 Emlékév január 6-án 15.30-kor Nyíregyházán koszorúzással kezdődik az egykori miniszterelnök szobránál a megyeháza előtt. Emlékbeszédet mond Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő. 


Január 7-én Lónyán, a Lónyay család sírkápolnájánál 10 órától lesz koszorúzás és emlékezés. A politikus munkásságát méltatja Nagy Ernő, Lónya polgármestere és dr. Tilki Attila. Ugyanezen a napon 12 órakor Tuzséron, a Lónyay-kastélynál is lesz tiszteletadás. A gróf nagy ívű politikai karrierjét felidézi Ferkovics Tibor polgármester és a térség országgyűlési képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában