Flurona

2022.01.06. 14:00

Külön-külön is veszélyes a két vírus, hát még együtt! A kótaji háziorvost a Fluronáról kérdeztük!

A háziorvos szerint érdemes influenza ellen is beoltatni magunkat.

JG

A szakemberek a védőoltások fontosságát hangsúlyozzák

Fotó: Sipeki Péter

Még nem sikerült megszabadulni a koronavírus okozta járványtól, a szakértők már az ötödik hullámot jósolják, miközben nyakunkon az influenzaszezon is. 
 

Flurona 


A köztudatban hamar elterjedt a flurona kifejezés, amiről sokan gondolják úgy, az influenza- és a koronavírus kombinációja. 


– Ez egy téves elképzelés – mondja dr. Kiss Csaba háziorvos. – A két vírus nem egyesül egymással. Fluronáról akkor beszélünk, ha egy beteg egy időben fertőződik meg koronavírussal és influenzás is lesz. Tehát nem egy új kórokozóval vagy a Covid újabb mutánsával állunk szemben. Pontos kimutatás nincs arról, hányan kapták el egyszerre mindkét betegséget. Egy amerikai tanulmány szerint a koronavírussal fertőzöttek három százaléka lehetett ugyanakkor influenzás is. A flurona nem okoz egy másfajta járványt, viszont egyáltalán nem szabad alábecsülni a veszélyeit, hiszen aki egyszerre kapja el mindkét betegséget, annak a lefolyása egyrészt súlyosabb lehet, ráadásul a szövődményráta is megnő. 


Teszteléssel kimutatható 


Azt tudni lehet, a koronavírus és az influenza is a tüdőt támadja. Arról érdeklődtünk, hogy lehet a két betegséget megkülönböztetni egymástól. 


– Csak teszteléssel mutatható ki, ha valaki fluronás – hangsúlyozza dr. Kiss Csaba. – Azonban általában, ha egy páciensen elvégzett Covid-teszt pozitív lesz, azt nem vizsgálják tovább influenzavírusra, és ez viszont is igaz. Csak a tünetek alapján nehéz megállapítani, hogy melyik fertőzésről van szó. Az influenza is levertséggel, magas lázzal, izomfájdalommal jelentkezik csakúgy, mint a koronás megbetegedés. 


Felvetődhet a kérdés: akkor elképzelhető, hogy a pandémia korábbi hullámaiban is lehettek olyanok, akik egyszerre kapták el mindkét betegséget? 


– Ezt nem lehet kizárni – mondja a háziorvos. – Az esetek száma mindenesetre nem lehetett túl magas, hiszen a hatékony járványügyi intézkedéseknek és a higiéniai szabályok fokozott betartásának köszönhetően tavaly például szinte el is maradt az influenzajárvány, olyan kevés volt az ilyen megbetegedések száma. Az is biztos, hogy az influenzás eseteknek enyhébb a lefolyásuk, és a szövődmények is ritkábban jelentkeznek. Azt is figyelembe kell venni, hogy vannak olyan fertőzöttek, akik nagyon enyhe tünetetekkel pár nap alatt vészelik át mindkét betegséget. 


Oltás, oltás, oltás 


A leghatékonyabb védekezést dr. Kiss Csaba a védőoltások felvételében látja. 


– Ha valaki azt kérdezi tőlem, mikor kell valakinek beoltatnia magát influenza ellen, akkor azt tudom válaszolni, már régen meg kellett volna tennie. Decembertől általában februárig betegednek meg a legtöbben az influenza vírusától. Tévedés azt hinni, ha valaki ma felveszi az oltást, akkor másnaptól már nem kaphatja el a betegséget. A beoltás pillanatától nagyjából két hétnek kell eltelnie, amíg valaki védettnek érezheti magát. Éppen ezért azt mondom, aki eddig nem akarta beoltatni magát, most még megteheti. Azt látom, hogy nem csupán a körzetemben, hanem úgy általában az emberek között nem elég intenzív az elhatározás ahhoz, hogy a vakcinák felvételével előzzék meg a megbetegedéseket. Pedig most még nem késő. Különösen a veszélyeztetetteknek lenne erre nagy szükségük. Itt elsősorban a 65 éven felüliekre gondolok, és azokra, akiknek vagy egyéb betegség, vagy valamilyen gyógykezelés miatt most az átlagosnál gyengébb az immunrendszerük. A krónikus szív- és érrendszeri betegségben szenvedők és a tüdőbetegek is ebbe a körbe tartoznak, és nem szabad elfeledkeznünk azokról sem, akik a foglalkozásukból adódóan találkozhatnak betegekkel. Itt elsősorban az egészségügyben és a szociális területeken dolgozókra gondolok. Az egyéni felelősségünk nem csupán arra terjed ki, hogy magunkat megvédjük járványhelyzetben, gondolnunk kell arra is, hogy másokat sem veszélyeztethetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában