Nyíregyháza

2022.02.01. 07:16

Az emelkedő sem jelent akadályt

Áprilisban Nyíregyházán folytatódik az ifjúsági robotkupa.

KM

Komoly korlátozások mellett, de két év után újra személyes részvétellel rendezhették meg az általános és középiskolásokat célzó Magyar Ifjúsági Robot Kupa budapesti ligáját. A Neumann Társaság szakmai támogatásával megtartott versenyen tíz diákcsapat indította saját építésű robotjait. 
 


Szűkültek a lehetőségek 

 


A Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházáról indult útjára a versenyalapítónak, a Neumann Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete elnökének, Simon Béláné dr.-nak köszönhetően. A kedvezőtlen pandémiás helyzet miatt 2020 februárja óta most először nyílt lehetőség a verseny személyes megrendezésére a budapesti VIK Baptista Gimnáziumban. 
A robotika nagyon sokat fejlődött az elmúlt két évben is, a pandémia alatt a diákoknak a szokásosnál szűkebb lehetőségük volt robotok építésére, így a személyes tapasztalatszerzés még hasznosabb, mint a járványmentes időszakban. 


A tíz csapat a belépő jellegű kategóriától a profi kivitelűig egy sor különböző, saját maguk által megépített és programozott robottal indult. A szerkezetek jól vették az akadályokat a vonalkövető pályákon és a labirintusokban, amelyeket a RoboCup-mozgalom szabványait követve alakítottak ki. A legnehezebb pályán egy komoly emelkedővel is meg kellett küzdeniük a robotoknak, miközben a betűvel jelölt és így felismerendő megállóhelyeket keresték, hogy ott egy-egy kis kockát, azaz „csomagot” letegyenek. Volt olyan robot, amelyik emberi módon „körülnézve” tájékozódott, egy másik, tankra hasonlító pedig hőkamerával térképezte fel a környezetét. 
 


Szenzorok, vezérlők 

 


A mostani felhozatal alapján az látszik, hogy a Lego jó alap a robotépítéshez, és bár a játékgyártó készletei is sokat fejlődtek az elmúlt két évben, a diákok szenzorokkal, vezérlőkkel tovább is fejlesztik ezeket. 


A Magyar Ifjúsági Robot Kupa április 20-án Nyíregyházán folytatódik az ottani ligákkal, köztük robotszínházzal, robotfocival, szimulált menekítési versenykategóriákkal. 
Júniusban európai versenyt rendeznek Portugáliában, júliusban pedig a thaiföldi világverseny várja majd az itthoni ligákon legjobban szereplő csapatokat.

 

Borítókép: A vonalkövető pályákon is jól teljesítettek | Fotó: MIRK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában