Nyíregyháza

2022.03.29. 13:33

A legjobbak versenyeznek

A szakma kiváló tanulói Nyíregyházán mérik össze tudásukat.

Fotó: [email protected] 06703815378

Szombathelyről, Székesfehérvárról, Kapovárról és Budapestről érkezett Nyíregyházára az a hét tehetséges fiatal, akik az édes-
ipari termékgyártó szakma kiváló tanulója verseny országos döntőjében mutatják meg tudásukat a versenybizottság tagjainak kedden és szerdán, a megmérettetést hivatalosan a Hotel Pagonyban nyitották meg.


A verseny házigazdája az Északi Agrárszakképzési Centrum Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola, illetve az agrárgazdasági kamara megyei szervezete, a tét pedig jóval nagyobb annál, mint hogy a tanulók közül ki éri el a legjobb helyezest.

 

Nagy a tét


Szabó Sándorné, a kamara szakképzési referense lapunknak elmondta: azok a diákok, akik 71 százaléknál jobb eredményt érnek el, mentesülnek a szakmai vizsga alól, a bizonyítványukba pedig jeles kerül, de csak akkor, ha egyik részeredményük sem marad 40 százalék alatt. Ez óriási motivációt jelent a versenyzőknek, akik hosszú ideje készültek a megmérettetésre. Az írásbeli vizsgát februárban tartották Gödöllőn, az ott legjobban teljesítők közül heten kerülhettek be a döntőbe.


A helyszínválasztással kapcsolatban Szabó Sándorné azt mondta, az a céljuk, hogy minél több városba elvigyék a versenyt, aminek a már említett eredmény elérésén túl az is a célja, hogy élményt nyújtson a tanulóknak.
Dr. Rubi Ferenc, a Westsik-iskola igazgatója a megnyitón elmondta, a tanulóknak a tudásuk legjavát kell nyújtaniuk, s megmutatniuk kreativitásukat, ismereteiket. Kurucz Tamás, a versenybizottság elnöke a lebonyolításról szólt: a keddi szóbeli vizsgát a szerdai gyakorlati követi: ez utóbbi során a versenyzőknek 240 perc alatt két terméket kell elkészíteniük, ez lehet teasütemény, valamilyen csokis vagy karamellás finomság.    

 

Paté és karamell

 


Szilágyi Dóra és Sáritz Csenge  a fővárosból érkeztek: a jövőjüket ezen a szakterületen képzelik el, Dóra most végzős, és szeretné még a sütőipari tecnhikumot elvégezni. Lapunknak azt mondták, nagyon sokat készültek a döntőre, és persze vannak kedvenc tételeik. Csenge a szóbeli vizsgán csokis témaköröknek örült volna leginkább, míg Dóra a karamellás anyagokat húzta volna legszívesebben, gyakorlatban pedig a paté állt a lista élén. Hogy teljesültek-e a kívánságaik, szerda délutánra kiderül.     

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában