Vadászat

2022.03.17. 09:43

Gyönyörű selejt: emiatt szokatlan a Beregdarócnál elejtett dámbika!

MML

A selejt dámbikával

Forrás: Vári István archívuma

Fényeslitke, Beregdaróc. Az utóbbi időben rohamosan megnövekedett a dámszarvasok száma a Beregben – sok kárt okozva a mezőgazdaságnak. Rámennek az őszi vetésekre, a gyümölcsösökben lerágják a fák kérgét. A vadászati szakhatóság ezért több dámszarvas – főleg a selejtek – kilövésére adott engedélyt. A Fényeslitkén élő Vári István sportvadász, a Daróci Vadásztársaság tagja is fontosnak tartja a vadkárelhárítást, ezért a napokban felkereste a beregdaróci határt, s a legújabb élményét megosztotta szerkesztőségünkkel is. 


Gímek és dámok a határban 


– Az egyik februári vasárnap ismét a vadászat mezejére léptem Papp Ervin és Karaffa Péter barátaimmal. Úgy terveztük, hogy korán elindulunk, mert szerettem volna még napközben elejteni egy dámbikát, ha pedig nem sikerül terítékre hoznom, akkor meg kiülünk a lesre az őszi vetések közelében vadkárelhárításra – elevenítette fel az eseményeket Vári István. – Utunk során sok vaddal futottunk össze. Láttunk olyan gímszarvasrudlit, amelyben a tarvadak száma meghaladta a hatvanat. Feltűntek előttünk dámbikák is, azonban a megítélésem szerint egyik sem volt elejthető. 


Eltérően fejlődtek 


– Ekkor találkoztunk szembe Ricsei István régi jó barátommal, aki egykoron hivatásos vadászként dolgozott. Felajánlotta, hogy velünk jön, hátha tud segíteni. Mivel Pista bírálatában jobban megbízok, mint a magaméban, nem volt kétséges, hogy visszük magunkkal. Először azt a bikát néztük meg, amit fél órával korábban nem lőhetőnek minősítettem. Pista barátom rövid távcsövezés után egyetértett a korábbi bírálatommal. 


– Haladtunk tovább, akkor már teljesen az új vezetőnkre bíztuk magunkat. Nem is kellett csalódnunk, mert végül sikerült terítékre hoznom egy gyönyörű selejt dámbikát. Lehet, hogy a jó öreg vadőr barátom nélkül ez nem sikerült volna. Ennyit jelent a nagy szakmai tapasztalat és a mély elhivatottság. 


– A bika agancsának két szára eltérően fejlődött. Míg a bal szár erős, vastag és széles volt, addig a jobb szár vékonyabb és rövidebb. A trófea értékét növeli, hogy a dámbikát a barátaimmal közös vadászaton ejtettem el.

Címkék#dámbika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában