Munkahelyi balesetek

2022.04.29. 14:00

Ennyien haltak meg munkahelyi balesetben tavaly megyénkben!

A Michelinnél a munkavédelemre úgy tekintenek, mint az alkalmazottak épségének a zálogára.

TG

Az építőipar számít az egyik legveszélyesebb ágazatnak

Forrás: Illusztráció: MW-Archív

A munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapján, április 28-án világszerte megemlékeznek a munkavégzés során megsérült, megrokkant vagy elhunyt dolgozókra. 
 

Megyei adatok 


Az emléknap apropóján megkerestük a megyei kormányhivatalt – arra voltunk kíváncsiak, hány munkahelyi balesetet regisztráltak tavaly a megyében. 


– A három nap munkaképtelenséget meghaladó munkabaleset 2021-ben összesen 989 esetben fordult elő a megyében – tudtuk meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivataltól. Tájékoztatásukból kiderült, ezek közül hét volt halálos kimenetelű. A kormányhivatal szerint a legtöbb munkabaleset a feldolgozóiparban történt, ezt követte a mezőgazdaság, a kereskedelem, az egészségügy és az építőipari ágazat. A halálos vagy súlyos munkabalesetek tekintetében viszont fordított a sorrend: első helyen az építőipar áll, majd a feldolgozóipar következik. 


A gumiabroncsgyártással foglalkozó nyíregyházi Michelin Hungária Kft.-nél is kiemelt helyen szerepel a dolgozók védelme. 


– A cég kiemelt figyelmet fordít munkatársaink biztonságára. Meggyőződésünk, hogy megteremthető a teljesen balesetmentes ipari környezet. Ehhez fontos a megfelelő technikai háttér biztosítása, ezért évente közel 100 millió forintot költünk munkabiztonsági fejlesztésekre, dolgozóink ergonómiai terhelésének csökkentésére – reagált megkeresésünkre dr. Nemes Attila. A Michelin Hungária Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, a műszaki megoldásaik mellett nagy hangsúlyt fektetnek a magas szintű biztonsági kultúra kialakítására, ami számukra többet jelent a szabályok lefektetésénél: a biztonságot közel kívánják vinni a kollégáikhoz. 


– A biztonságra úgy tekintünk, mint a saját és kollégáink épségének, illetve családunk és szeretteink életminőségének zálogára. Kultúránk fontos eleme, hogy a saját biztonságunkért a legtöbbet mi magunk tehetjük, a saját felelős viselkedésünkkel, megfelelő viselkedéssel pedig a munkahelyi balesetek szinte mindegyike elkerülhető. Ennek a gondolkodásmódnak a kialakítása érdekében a belépés pillanatától kezdve jelentős időt szánunk dolgozóink biztonsági képzésére, illetve arra, hogy a vezetők fejleszteni tudják csapattagjaik „biztonsági viselkedését” – fogalmazott dr. Nemes Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában