Nyíregyháza

2022.05.03. 15:18

Jól sikerült az idei szakmai nap az egyetemen

Szakmai délutánt és szakestet rendeztek a nyelv- és irodalomtudományi intézetben.

KM

Dr. Minya Károly

Fotó: Nyíregyházi Egyetem

A Nyíregyházi Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete nemrégiben szaknapot tartott. Prezentálták a tudományos munkát végző hallgatók kutatási anyagát, és az oktatók is bemutatták könyveiket. 

Érdekes előadások 

– Először Kovács Alexandra mutatta be nyelvészeti témájú dolgozatát, mely az egybe- és különírás problematikájával foglalkozik. Kövér Adrienn a Kádár Erzsébetről szóló kutatása első fázisáról beszélt, rekonstruálta a tragikusan fiatalon elhunyt novellista életútját. Szakos Enikő a TDK-dolgozatában a magyar és az amerikai felsőoktatást hasonlítja össze 1990 és 2020 között, Torma Patrícia a kultuszkutatás eredményeinek felhasználásával közelítette meg Kölcsey életét és utóéletét, Vass Tünde pedig Borbély Szilárd A testhez című kötetében kutatja a testmotívumokat – közölte Lukács Béla tanársegéd. 

A hallgatói előadásokat az intézet oktatóinak könyvbemutatója követte. Dr. Ajtay-Horváth Magda mondott néhány szót a Kontextusok kihívása című kötetéről, dr. Antal Balázs Súly és könnyűség – Regionalitás és átjárhatóság az újabb magyar irodalomban című művét dr. Fajt Anita méltatta, de dr. Sebestyén Zsolt Kárpátalja helységneveiről írt könyvét, és dr. habil. Minya Károly Színház és nyelv című kötetét is megismerhették az érdeklődők. 
Dr. Karádi Zsolt Portrék – albumba simulva: Költők, írók, kritikusok a Nyugat környékén címmel írt könyvet, mely olyan alkotókról közöl portrét, akik vagy személyesen kötődtek a folyóirathoz, vagy valamely nyugatos alkotóra gyakorolt hatásuk miatt kapcsolódnak a jelzett korszakhoz. 
A szaknap a mozaikteremben jó hangulatú szakesttel ért véget. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában