Nyíregyháza

2022.05.31. 16:29

Pedagógusnap – Tudást adnak és példát mutatnak

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum köszöntötte iskoláinak oktatóit, tanárait.

Fotó:

– Minden ember életében van legalább egy olyan pedagógus, akire szívesen és szeretettel gondol vissza. Akitől tudást, ismeretet és emberséget kapott – mondta Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója azon az Inczédy-középiskolában megtartott ünnepségen, melyen a pedagógusnaphoz közeledve a munkájukat több éven át kiemelkedő eredményességgel végző tanárokat, oktatókat ismerték el.

Egy Németh László idézettel folytatta beszédét a főigazgató: – "Azért vagyok pedagógus, hogy a természetnek nyers gyémántját, szép vigyázattal, csendben csiszoljam kristályba!" Ezek a gondolatok jól érzékeltetik azt a felelősségteljes, kihívásokkal teli munkát, amelyet oktatóink nap mint nap végeznek. Évente közel 2000 szakembert indítunk útjára, akik a saját területükön megállják a helyüket szakmájukban. Közös felelősségünk, hogy a térség munkaerő-szükségletét iskoláink mennyiségileg és minőségileg is kiszolgálják jól képzett szakemberekkel – tette hozzá Gurbánné Papp Mária, aki pedagógusnap alkalmából köszönetét fejezte ki minden oktató és oktatást segítő kollégájának fáradhatatlan munkájáért.

– Hálás vagyok tanárainknak azért, hogy munkájuk során mindig a tanulók érdekeit, szakmai fejlődését tartják szem előtt, tehetséget gondoznak, segítik a lemaradókat, és a ha kell, lelki támaszt is nyújtanak. A szakképzés átalakítása során pedig részt vállalnak a duális képzésben, a pályaorientációs feladatokban. A megújuló szakképzéshez rugalmasan alkalmazkodtak oktatóink, tanáraink, és szép eredményeket értek el tanulóink a szakmai versenyeken – hangzott el a dicséret.

A főigazgató arról is beszélt, hogy egyre inkább megtelik tanulóval, s folyamatosan fejlődik a centrum digitális alkotóműhelye. Tanáraik az oktatásban minden olyan technikai eszközt alkalmaznak, ami a kornak megfelelő magas színvonalú tudást nyújt. Elégedettséggel látta, hogy a járvány alatt is aktívak voltak oktatóik, sikeresen felkészítették a diákokat a vizsgákra, országos versenyekre. Arra kérte kollégáit, hogy tolmácsolják: köszönet illet minden dolgozót.

Ezt követően a szakképzési centrum főigazgatója és kancellárja, Pájer Attila átadta a Szakképzésért-díjat, illetve az Elismerő okleveleket.

Dr. Hegedüsné Varga Zsuzsanna, a Sipkay Barna Technikum igazgatóhelyettese 32 éve van a tanári pályán, matematika-fizika szakosként mindig azon volt, hogy megszerettesse a természettudományokat a fiatalokkal.

– Mindig azt mondom a gyerekeknek, hogy úgy kell tekinteni a matematikára mint egy rejtvényre, ami ne hagyják, hogy kifogjon rajtuk, mert akinek jó a problémamegoldó-képessége, az megbirkózik a feladvánnyal. Ezzel inspiráltam őket – avatott be módszerébe a szaktanár. Hozzáfűzte, világ életében pedagógusnak készült. Úgy gondolja, ezen a pályán mindig meg kell újulni, megfelelni a kor követelményeinek és igazodni a fiatalsághoz is.

Baracska Antal, a Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium oktatója, szakmai igazgatóhelyettese négy évtizedet töltött el a pályán, s mint mondta, noha a tervei között szeptembertől a pihenésé lesz a főszerep, nem szeretne a diákoktól teljesen elszakadni, szeretne néhány órában gépjármű-szerkezettant tanítani a Bánkiban. Baracska Antal szerepet vállalt az új szakképzés kialakításában, neki is köszönhető, hogy az iskola 20 éve kiemelkedő eredményeket ér el az országos szakmai tanulmányi versenyeken.

– Én is úgy látom, hogy az utóbbi időben a szakképzésnek valóban nő az ázsiója, háromszoros túljelentkezés van a mi iskolánkban is. Mi mindig „örök változásban” éltünk, de a legnagyobb kihívás, hogy megfelelő szakembereket neveljük. 

KO

Szakképzésért-díjat kapott:

Dr. Hegedüsné Varga Zsuzsanna, a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Technikum igazgatóhelyettese

Hidas Éva, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium igazgatóhelyettese

Baracska Antal, a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium oktatója, szakmai igazgatóhelyettese.

Elismerő Oklevélben részesült:

1. Zentainé Szenes Renáta, a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium matematika-informatika szakos oktatója

2. Figula Zoltán, a Nyíregyházi SZC Bencs László Szakképző Iskola oktatója

3. Szegedi Józsefné, a Nyíregyházi SZC Inczédy György Szakképző Iskola és Kollégium angol-történelem szakos oktatója

4. Pásztor Gyöngyvér, a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Technikum gondnoka

5. Listvánné Huszti Judit, a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Technikum magyar nyelv és irodalom, gyorsgépírás szakos oktatója

6. Mészáros Melinda, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium oktatója

7. Mázsáriné Fábián Enikő, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium oktatója

8. Sehtanova Luiza, a Nyíregyházi SZC Zay Anna Technikum és Kollégium oktatója

9. Kiss István, a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium oktatója

10. Nagy Sándor, a Nyíregyházi SZC Teleki Blanka Szakképző Iskola és Kollégium oktatója, szakmai igazgatóhelyettese

11. Huriné Verdes Tímea, a Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégium oktatója

12. Dudics Kálmán Zsolt, a Nyíregyházi SZC Tiszavasvári Szakképző Iskola és Kollégium oktatója

13. Enyedi-György Mariann, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum felnőttképzésért felelős szakmai vezetője

14. Pók Gyula, a Nyíregyházi SZC Zay Anna Technikum és Kollégium gépjárművezetője

Pedagógus nap alkalmából az országos versenyekre eredményes felkészítő munkájáért oklevelet kapott:

1. Balázs Elek, a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium oktatója, akinek tanulója, Sass Bence első helyezett lett az OSZTV Szakmasztár versenyén, Autóelektronikai műszerész szakképesítésben.

2. Sipeki Zoltán, a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium gyakorlati oktatója, akinek tanulója, Szegedi Ádám Gyula második helyezett lett az OSZTV Szakma sztár versenyén, Autószerelő szakképesítésben.

3. Batta Zsolt Zoltán, a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium elektronika és elektrotechnika ágazatának oktatója, akinek tanulója, Erdei Dávid második helyezett lett a Szakma sztár döntőjében, Elektronikai technikus szakképesítésben.

4-5. Dénes Györgyné és Somogyi Mihály a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Technikum oktatói, akiknek tanulója Szendrey Gedeon első helyezett lett az SZKTV Szakma sztár versenyén, Szakács szakképesítésben.

6. Dányiné Cseh Éva, a Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Technikum oktatója, akinek tanulói, Koncz Gusztáv, Kosztyiv György és Kiss Balázs az Ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén országos első, második, és harmadik helyezést értek el.

7-8. Huszár József és Dér István János, a Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Technikum oktatói, akiknek tanulója, Gyerák Máté a Mélyépítő technikusok Országos Szakmai Tanulmányi Versenyén országos második helyezett lett.

9-10. Hent Szabolcs és Varga Zoltán, a Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Technikum oktatói, akiknek tanulója, Tóth Koppány Szabolcs a Vízügy ágazat Országos Szakmai Tanulmányi Versenyén országos harmadik helyezett lett.

11-12. Enyedi József és Kolveg Ferenc, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium oktatói, akiknek tanulója, Ács Dominik harmadik helyezést ért el az SZKTV Szakma sztár döntőjében Villanyszerelő szakképesítésben.

13. Borbélyné Magyar Beatrix, a Nyíregyházi SZC Zay Anna Technikum és Kollégium oktatója, akinek tanulója Tóth Pauletta az idei ÁSZÉV versenyen második helyezést ért el Egészségügyi ismeretek szakképesítésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában