Helyi közélet

2022.06.28. 17:30

Minden álmuk egy tanya

Főnixmadárként születik újjá a nagykorúvá érett segítők társasága.

PI

Fotó: Havran Zoltán

Új elnököt választott nemrégiben a Nyírségi Segítők Társasága Egyesület. A 18 esztendős nyíregyházi civil szervezet küldetése nem változott: a hátrányos helyzetű emberek, társadalmi csoportok támogatása, az egészséges életmód elősegítése az esélyegyenlőség jegyében, integrált egészségügyi és szociális szolgáltatások megteremtése. Hogy mindezt milyen újszerű módszerekkel kívánja megvalósítani a maroknyi, ám annál lelkesebb tagság, arról az egyesület első embere, Petrus József tájékoztatta lapunkat. 
– Hiánypótló, valódi értékeket felmutató programokkal és szolgáltatásokkal fogjuk magunkra irányítani a célközönség figyelmét úgy egészségügyi, mint szociális, jogi és kulturális területen. Naprakészen szeretnénk informálni például a fogyatékkal élőket és a megváltozott munkaképességű személyeket a jogszabályváltozásokról, foglalkoztatási lehetőségekről. 
Sok tekintetben kiszolgáltatott, veszélyeztetett csoport az övék, éppen ezért elengedhetetlennek tartjuk, hogy a rendőrség bevonásával megfelelő bűn- és balesetvédelmi ismeretekkel gazdagodjanak, az egészségügyi szakemberek elsősegélynyújtási, a lánglovagok pedig tűzvédelmi oktatást tartsanak nekik – taglalta a 25 éves szakmai múlttal rendelkező szociális szakember. 

Megmutatják, mire képesek

– Nem titkolt tervünk egy olyan közösségi tér létrehozása Nyíregyháza peremterületén, például egy aránylag könnyen megközelíthető tanyán, ahol a fogyatékkal élők értékteremtő munkát végezhetnek, kertészkedhetnek, állatokat gondozhatnak, szüretelhetnek és persze kikapcsolódhatnak. A családias, madárdalos környezetben egy úgynevezett láthatatlan szoba várná az érdeklődő iskolás és nyugdíjas csoportokat, baráti társaságokat: a koromsötét, berendezett helyiségben mindenki megtapasztalhatja majd, milyen nehéz a tájékozódás a legfontosabb érzékszervünk nélkül, s milyen fontos szerepet kap ilyen esetben a szaglás, hallás, tapintás. 
Petrus József hangsúlyozta: bárki támogathatja a nyírségi segítők törekvéseit ötletekkel, eszközökkel, kétkezi munkával, az egyesület azonban tudatosan elzárkózik a direkt adománygyűjtő akcióktól és a tagtoborzástól is. 
– Azt valljuk, a kevesebb néha több, minimális létszámmal a maximumot nyújtva többre mehetünk, mint fordítva, a lakosság vállára pedig nem kevés anyagi teher nehezedik manapság. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne aknáznánk ki minden pályázati lehetőséget és partnerséget, melyek segítségével elérhetjük a céljainkat! 
 

Borítókép: Illusztráció/MW

Címkék#segítők

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában