Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.07.26. 07:00

Veszélyt jelent az allergiásokra - Ezt mérték Nyíregyházán

A parlagfűre érzékeny allergiások kezdjék el szedni a gyógyszereiket!

Fotó: Szendi Péter/Vas Népe

A nyíregyházi mérési adatok szerint nálunk egyelőre még az allergén gombák nagyon magas spóraszáma jelent veszélyt az allergiásokra, ám egyes állomásokon – Győrben, Szegeden, Budapesten, Pécsett – már regisztrálták a levegőben a parlagfű, valamint az üröm pollenszemeit a csapdában. A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb közleményében azt írja, hogy a korábbi évek tapasztalatai alapján a parlagfű virágpora július utolsó napjaiban várhatóan országosan jelen lesz alacsony koncentrációban, augusztus első hetében pedig több helyen is elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. A parlagfűre érzékeny allergiások kezdjék el a gyógyszereik szedését, illetve szükség esetén forduljanak szakorvoshoz a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében – tanácsolják a szakemberek.

Együtt élünk az allergiánkkal

– Sok-sok éve látom, hogy nagyon magas és egyre emelkedik az allergiások száma, s orvosként járva a világot azt is mondhatom, ez civilizációs betegség, hiszen a fejlett országokban gyakrabban fordul elő – mondta lapunknak dr. Kiss Csaba. 

– Sokszor halljuk, hogy az allergiásnak gyenge az immunrendszere. Nem az, mert ez egy fokozott reakció, más betegségek esetén normálisan működik a szervezet védekezőrendszere – oszlatott el egy tévhitet a házi- és foglalkozás-egészségügyi orvos. A statisztikák szerint nemcsak a megyében nő az allergiások száma, az országban évente 20-30 ezer közé tehető az újonnan diagnosztizált betegek száma, s azt megbecsülni sem lehet, hányan élnek együtt már évek óta a tünetekkel.

Ne legyintsünk a tünetekre

A légúti allergia tünetei hasonlítanak a nátháéra – tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás –, így sokan azt hiszik, nátha miatt dugult be az orruk, ám ha ez huzamosabb ideig tart, és szemviszketéssel is jár, allergiára kell gyanakodni.

– Ez bármelyik életkorban bekövetkezhet, ugyanis az allergia nem korfüggő – szögezte le dr. Kiss Csaba, aki kiemelte: nem szabad legyinteni a tünetekre, mert a kezeletlen allergiának súlyos következményei lehetnek, akár  asztmához is vezethet.

A tünetek enyhítéséhez orvosi kezelésre van szükség, a panaszokat orrspray-vel, tablettával, asztma esetén hörgőtágítóval csillapítják. Az allergia ellen nem lehet védekezni, de néhány hasznos módszerrel megelőzhetjük, vagy enyhíthetjük a tüneteket. – Gyakran használunk antihisztamin-tartalmú készítményeket – az újgenerációs antihisztaminoknak kevesebb a mellékhatásuk, nem álmosítanak annyira mint a régiek – magyarázta a háziorvos, s azt tanácsolta, aki igazoltan allergiás, kezdje el szedni a gyógyszereket.

– Nem az okot szüntetjük meg, a tüneteket tudjuk csökkenteni. Van egy eljárás, a deszenzibilizálás – a közelben a debreceni klinikán végzik –, ami egy több évig tartó folyamat, ennek során a szervezetnek megtanítják, hogy ne adjon kóros immunválaszt egy ártalmatlan ingerre. Ezt olyan esetekben javasolják, amikor nagyon súlyos allergiás rohama volt (például méhcsípéskor) a betegnek – említett egy kezelést dr. Kiss Csaba.

Keresztallergia is gyötörheti

Arról kevés szó esik, hogy a pollenérzékenyek csaknem tíz százalékát gyötri a keresztallergia is. A nyírfapollen allergiásoknál például jóval gyakoribb a pollen-étel keresztreakció, csaknem 30 százalékukat érinti. Sokan pedig nem is tudják, hogy a viszonylag alacsony allergén-koncentráció idején miért fokozódnak a tüneteik. Talán a fekete üröm allergiásoknál van a legtöbb olyan növény, ami kiváltja a keresztallergiát.

A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy a szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tudja megkülönböztetni ezeket.
Hogy jobban megértsük a miértet,  az egyik leggyakoribb és legismertebb betegséget, a görögdinnye-parlagfű keresztallergiát emelte ki dr. Kiss Csaba.

– Ez nem azt jelenti, hogy annak, aki allergiás a parlagfűre és szezonban görögdinnyét eszik,  felerősödnek a tünetei, hiszen a dinnye akár decemberben is produkálja a tüneteket. A parlagfű allergénje és a dinnye valamely molekulájának hasonlósága váltja ki az immunrendszer túlzott reakcióját, s keresztallergia esetén orális allergia-szindróma alakul ki. A betegség az ajkak, a szájpadlás, a nyelv, a torok viszketésével, duzzanatával jár, de nagyon súlyos esetben anafilaxiás sokk is előfordulhat. 

BM

Jótanácsok allergiásoknak

Ha vonattal vagy autóval hosszabb útra indulunk, ne húzzuk le az ablakot, a kocsiban és a lakásban is használjunk pollenszűrős légtisztítót.

A szabadban végzett tevékenységeinket (például sportolás, sétálás, kertészkedés) amennyiben lehetőség van rá, végezzük kora reggel vagy késő este, mert ebben az időszakban a legalacsonyabb a pollenszint, a szellőztetést is hagyjuk éjszakára.

Amikor hazaérünk öltözzünk át, zuhanyozzunk le és mossunk hajat, gyakran cseréljük az ágyneműt.

Szeles, száraz időben tartózkodjunk a szabadtéri programoktól, mert a pollenszemeket nagy távolságról is hozhatja a szél.

Ne szárítsuk ruháinkat szabad levegőn: ha van, használjuk a szárítógépet, teregessünk a lakásban.

Háziállatainkat ne engedjük be a lakásba, mert a szőrükön megtapadt pollent behozzák a házba.

Ha ki kell mennünk a szabadba, viseljünk napszemüveget és akár pollenszűrős (FFP2-es, FFP3-as) maszkot is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában