Kelet-retró

2022.08.23. 16:00

50 hordót hitelesít naponta a nyíregyházi hordójelző állomás

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

1962. augusztus 23., csütörtök

50 hordót hitelesít naponta a nyíregyházi hordójelző állomás

A hordójelző állomás 1929-30-ban alakult meg, és jelenleg is azon a helyen - az Eötvös utcán - működik. Itt dolgozott első perctől kezdve Gali Károly. Már nyugdíjas, de azért még mindennap bejön, és ahol csak lehet, segít. 

- Volt olyan időszak, amikor 1000 literes hordókat teljesen egyedül hitelesítettem - emlékezik vissza. - A hordót színültig töltik vízzel. Lemérik. Utána kiengedik belőle a vizet és újból lemérik. A súlykülönbségből pontosan meg tudják határozni, hogy a hordó hány literes. Utána előkerülnek a vasbetűk, és rásütik az eredményt, például 103 liter, súlya 24 kilogramm. 

Nemsokára itt a szüretelés szezonja. Az állami gazdaságok, termelőszövetkezetek, de akadnak szép számmal maszek hordótulajdonosok is, naponta mintegy 50 hordót hoznak az állomásra hitelesíteni. - Most már könnyebben fog menni a munka - mutat Gali Károly a villanymotorra. - Idáig ugyanis kézi erővel kellett teleszivattyúzni a hitelesítésre váró hordókat. A TITÁSZ hamarosan beköti a hálózatba a motort, és pillanatok alatt színültig lesznek a hordók vízzel.

Kántorjánosiban adták át a megye nyolcadik szélesvásznú moziját

A napokban adták át Kántorjánosiban a megye nyolcadik szélesvásznú moziját a közönségnek. A modern, 250 személy befogadására alkalmas filmszínház megépítéséhez a Moziüzemi Vállalat több mint 400 ezer forinttal járult hozzá. 

A zavartalan vetítést két FITE I. vetítőgép biztosítja. Ezek a legújabb magyar gyártmányú gépek, a megyében itt alkalmazzák először őket. Az átadási ünnepségen szinte az egész falu ott volt. Az új mozi a Felmegyek a miniszterhez című filmmel kezdte műsorát.

1972. augusztus 23., szerda

15 ezer iskolaköpeny Nyíregyházán

A Kelet-magyarországi Textil és Felsőruházati Nagykereskedelmi Vállalat nyíregyházi lerakatának raktáraiban már keresve sem lehetne iskolaköpenyeket találni. Még júliusban megkezdték a kiszállításokat, több, mint 15 ezer darabot kaptak a nyíregyházi áruházak és szaküzletek. A kereslet azonban olyan nagy volt, hogy utánrendelésre is kellett gondolni. 

A soproni és a szegedi ruhagyárak anyaggondjain úgy segítettek, hogy az itteni raktárakból közel tízezer méter alapanyagot küldtek. Most folyamatosan érkeznek a kész köpenyek, nyolc különböző fazonban. A legkeresettebbek a sötét- és enciánkék pamut-szintetikus anyagú, hosszú ujjú, fehér gallérú iskolaköpenyek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában