Nyíregyháza

2022.09.23. 14:00

Európa Zöld Városa: harmadik helyezett Nyíregyháza!

Előkelő pozícióban végzett Nyíregyháza az Európa Zöld Városa Díj eredményhirdetésén.

Tavaly a feltörekvő városok kategóriájában a harmadik helyezett lett Nyíregyháza egy világméretű felmérésben. A Financial Times brit nemzetközi, gazdasággal és pénzüggyel foglalkozó mértékadó napilap tette közzé, hogy a globális felmérés eredményeként Nyíregyháza felkerült a világ 5 legjobb befektetésösztönzési célpontjainak listájára. Most egy újabb előkelő harmadik helyre lehet büszke a megyeszékhely önkormányzata: az Európa Zöld Városa ünnepélyes díjátadóján hirdették ki az elismerésre méltó pozíciót. A Hungarogreen 2022 Kertészeti Szakkiállításon jelentették be a szakmai zsűri értékelését, amelyben nemzetközi bírálati szempontok szerepeltek. Mint kiderült, a díjat azért hozták létre, hogy a zöldfelületek innovatív, fenntartható, inspiráló megoldásait ösztönözzék a településeken. A megyeszékhely önkormányzata a „Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő integrált termék- és szolgáltatásfejlesztése” című pályázatával vett részt, melyben a szökőkutas park került fókuszba.
– A park korábban egy kihasználatlan, funkcióját vesztő, leamortizált terület volt. Az Aquarius Élményfürdő előtt találhgató a zenélő szökőkút, ami korábban méltatlan támadások kereszttüzében állt, és ez a díj eloszlathatja az esetleges kételyeket – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere a pénteki, városházi sajtótájékoztatón. – Sok szempontnak kellett egyszerre megfelelni. A díj nem pusztán Sóstógyógyfürdő zöld fejlesztését ismeri el, hanem az önkormányzatunk zöld programját is minősíti.

Fotós: Sipeki Péter


A népszerű attrakciónak köszönhetően sokan járnak ki a parkba. A projektben 27 294 négyzetmétert gyepesítettek 64 lombhullató fa, 16 örökzöld, 1879 cserje és 503 évelő elültetésével.    
Nyíregyházán az önkormányzat kezelésében 52 hektár parkerdő van, 1 963 470 négyzetméter a parkok összterülete. Ezt a hatalmas zöld területet nem csak gondozzák, de tovább is növelik azt. Több ezer facsemetét, egész fasorokat ültettek el az elmúlt években, a dr. Kovács Ferenc polgármester által meghirdetett fásítási programhoz csatlakozva a cégek, intézmények és a városlakók is nagy  figyelmet  fordítanak  a  környezetük  szépítésére. Az  „Ültess  egy  fát  a  holnapért! elnevezésű pályázat is része a nagyszabású fásítási programnak.
Sóstógyógyfürdő zöldfelületi fejlesztése mellett többek között a Bujtosi Városliget, a Benczúr-Bessenyei terek, a Rózsakert Szabadtéri Színpad és a „Kiserdők” területe, a Bencs-villa környezete, a Robinson domb, Örökösföld, Érkert, Huszártelep közterületei, a Pazonyi tér, az Arany János utcazöldfelületei is megújultak.
– A sóstógyógyfürdői fejlesztést az önkormányzat és a Magyar Turisztikai Ügynökség konzorciumban vitte véghez, az eredmény önmagáért beszél, az Európa Zöld Városa harmadik hely pedig egy kiváló visszaigazolás – jelentette ki dr. Podlovics Roland projektvezető, Nyíregyháza alpolgármestere. – A tudatos fejlődés mozaikjai az évek során összeálltak. Ennek a sikertörténetnek minden szereplőjét elismerés illeti. 

 

KM

Borítókép: Sipeki Péter
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában