Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.09.21. 17:16

Megállapodtak: egyszerűsödik a határátlépés Ukrajnából

Záhonynál és Eperjeskénél is gyorsítják a forgalmat.

Illusztráció: Shutterstock

"A berlini InnoTranson találkoztunk az Ukrán Vasutak vezetőivel, Olekszandr Kamisin vezérigazgatóval, valamint a pályavasút és a teherfuvarozó üzletág vezetőivel a MÁV elnök-vezérigazgatójával közösen" - számolt be közösségi oldalán Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedési államtitkára.

"A háború kitörésekor a vasút ismét bizonyította, hogy súlyos válságban is lehet számítani rá, százezreket sikerült kimenekíteni Magyarország felé. A magyar vasút ukránul tájékoztatja, és ingyen szállítja a menekülteket, eddig összesen 830 ezer térítésmentes szolidaritási jegy fogyott. Vezérigazgató úrnak elmondtam: minden elismerés megilleti az Ukrán Vasutakat, hogy a háború legnehezebb heteiben is folyamatosan működtették a vasúti közlekedést és menekítették polgáraikat."

"Magyarország és Ukrajna mindent megtesz, hogy a két ország közötti vasúti határon, mind Záhonynál, mind Eperjeskénél felgyorsítsuk a teherforgalmat, az átrakást szélesből normál nyomtávú vagonokba, bármilyen áruról is legyen szó. Megállapodtunk abban, hogy szorosabb együttműködést alakítunk ki ezen a téren, miután az elmúlt hónapokban már növeltük a kapacitást és csökkentettük a sorokat, további lépések szükségesek a határátlépés egyszerűsítése érdekében."

"A legnagyobb jelentősége a gabona- és szemestermény-szállításnak (kukorica, búza, napraforgó, rizs) van, hiszen a korábban használt tengeri út megnehezült, sokáig el is lehetetlenült. Ma megállapodtunk: a MÁV és az Ukrán Vasutak szorosan együttműködik a jövőben a teherforgalom gyorsítása érdekében" - zárul a bejegyzés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában