Nyíregyháza

2022.09.05. 11:23

Musical est: a trilógia záróakkordja

A mozgalmas nyár után sem engedhet magának pihenőt a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar: szeptember 30-án 18 órától a legismertebb musicalekből hallhat egész estés összeállítást a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola közönsége.

Fotó: Gazdag Mihaly

Dr. Ulrich Attila alpolgármester az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón elárulta: a nyíregyházi Nívó-díjas együttes mindig kitalál valamit, hogy a zenei kultúrát fenntartsák és közvetítsék a megyében, valamint az országhatáron túl.

– A Musical est egy trilógia utolsó része, amit a Gershwin- és a Webber-gála előzött meg a zsinagógában. A dátum beszédes, a zene világnapjának előestéjére időzítjük a koncertet – mondta elöljáróban Bakó Levente művészeti vezető, aki mielőtt rátért a szeptember 30-ai hangverseny műsorára, ízelítőt adott a zenekar elmúlt hónapjaiból is.

– Az újévi koncert után épphogy kifújtuk magunkat, lehetőséget kaptunk arra, hogy Budapestre vigyük a Webber-gálánkat. Februárban és márciusban – eleget téve a Filharmónia Magyarország felkérésének – összesen huszonnyolc koncertet adtunk a megye általános és középiskolásainak. Örömmel vállaltuk a sorozatot, mert fontosnak érezzük, hogy a térség kisebb településeire is eljusson a hangszeres zene. Rögtön ezután elkezdhettünk készülni a nyári turnékra; voltunk Tunéziában, a Jázmin Fesztiválon, illetve a negyedszázados kapcsolatot ápolva Olaszországban jártunk – sorolta a Liszt-díjas trombitaművész, s megjegyezte: ez a premierek éve, hiszen első alkalommal játszhattak a VIDOR Fesztivál nyitóünnepségén – a Jazzy 287 zenekarral közösen.

– És elérkeztünk a következő nagy eseményünkhöz, a Musical esthez. A hangversenyt a My Fair Lady-vel nyitjuk, majd a Sakkból adunk elő részleteket. Annak ellenére, hogy ez egy világhírű produkció és Budapesten is évek óta nagy sikerrel játsszák, nem biztos, hogy olyan sokan ismerik. Az ABBA két fronténekese, Björn Ulvaeus és Benny Andersson írta a zenéjét. Ezt egy újabb klasszikus, A muzsika hangja követi a Szabó Soma vezette Cantemus Fiúkórus közreműködésével.

– A koncert kakukktojása Artie Shaw Klarinétversenye lesz. A zeneszerzőről azt érdemes tudni, hogy a swing-korszak legnépszerűbb nemzetközi klarinétosa volt. Shaw művét Ignácz László előadásában hallhatja majd a közönség, és hogy a hangulat teljes legyen, csatlakozik Pozor István zongorán és Papp Csaba ütőhangszereken. S ha már egy rendkívül népszerű musicallel nyitottunk, a zárószám legalább ilyen híres lesz: egy remek egyveleggel búcsúzunk a West Side Storyból – ismertette Bakó Levente.

A Szabolcsi Koncert Fúvószenekar művészeti vezetője második éve tanít a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumban zenekari gyakorlatot. Az intézmény fúvós növendékei szintén fellépnek a szeptember 30-ai Musical esten, ugyanis tanáruk azt vallja, hogy a próbateremben is jól lehet gyakorolni, de a legnagyobb rutint akkor szerezhetik, ha beülnek a „nagyok” közé egy-egy hangversenyre.

A jegyeket szeptember 12-étől lehet elővételben megváltani a Sky Travel utazási irodában, valamint a helyszínen, egy órával a koncert előtt. 

CsA

Címkék#musical

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában