Nyíregyháza

2022.10.17. 17:30

Adatbázis a helyi tehetségekről, fiatal szakemberekről

A köznevelési intézmények segíthetnek az adatbázis létrehozásában.

Fotó: Dodó Ferenc

Újabb területen erősít rá a város arra a gazdaságfejlesztésen is túlmutató, komplex programjára, amely alapjaiban határozza meg Nyíregyháza jövőjét.  A szakképzett fiatalok megtartása elsődleges célja a megyeszékhelynek, minden olyan lépést támogatnak, amely vonzóvá teszi a térséget a fiatalok számára, ide tartozik a többtípusú iskolarendszerben nyújtott minőségi oktatás, valamint a bőséges munkahelykínálat, tudtuk meg hétfőn a köznevelési tanács ülésén.

A jelenlévő iskolák igazgatóit dr. Kovács Ferenc polgármester köszöntötte, megállapították a napirendeket, majd néhány oktatásügyi aktualitásról esett szó. 

– A napokban pedagógustüntetéseket tartottak – minden tanárnak joga van tüntetni, ha az jogszerű és nem köthető semmilyen politikai akcióhoz, márpedig a nyíregyházi tüntetésen a múlt pénteken ellenzéki politikusok is részt vettek. Itt mindenkire rábízom ennek megítélését, s megjegyzem, a pedagógusok hangja megértő fülekre talált, mert a kormány jelentős tanári béremelést jelentett be a múlt héten – tette hozzá a polgármester. 

Majd röviden szólt a jelenlegi energetikai krízisről is, amely elől az önkormányzati intézmények sem futhatnak el. Elmondta, kezdeményezték a költségek felülvizsgálatát első körben az év végéig, második körben jövő március végéig végeznek kalkulációkat, s ahol kell, észszerűsítenek úgy, hogy az alapszolgáltatásokon (bölcsődei, óvodai és szociális ellátás) ne essen csorba. A város szakképzési centrumához tartozó intézmények rezsihatékonyságáért a polgármester közbenjárt, így az ebben az uniós ciklusban megmaradt, az iskolák energetikai korszerűsítésére fordítható keretből a forráselosztásért felelős szaktárcánál kicsípett 5,2 milliárd forintból Nyíregyháza négy iskolájának energetikai felújítása valósulhat meg.

A polgármester azzal folytatta, Nyíregyháza a térség motorja, s ellentétben a környező megyék népességi adataival, a miénk folyamatosan növekszik is. 

– A fiatalok háromnegyede szeretne itt élni, ám más városokban tanulnak, járnak egyetemre, s sajnos sokan már nem térnek vissza. Az lenne a célunk, hogy tartsuk velük a kapcsolatot, s találják meg számításaikat városunkban, az itt működő cégeknél, vállalatoknál – mondta a polgármester és átadta a szót Zsel Emesének, a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum irodavezetőjének.

– A paktum ernyőszervezet, amely összefogja a munkaadókat, a képzőhelyeket és munkát keresőket. 2016-ban indult a program és megannyi céget sikerült bértámogatásban részesíteni, az álláskeresőknek munkát találni. Az idén még szorosabbra fűztük a szálakat, és négy munkacsoport segíti a paktum munkáját, ezek összehangolják a munkaerő-piaci fejlesztéseket, a képzőhelyek pályaorientációs munkáját, foglalkoznak a helyi közlekedésfejlesztéssel, s a modern képzési struktúra kialakításával. Ezen felül szeretnénk egyfelől egy olyan felületet létrehozni, amely a képzőintézmények pályaorientációs munkáját koordinálja, másrészt egy olyan adatbázist kialakítani, amely a városban élő és tanuló fiatalok pályáját nyomon követi – mondta el az iroda vezetője.

Ugyanis sok tehetséges diák tanul a városban, ám nem tudni, hová mennek később, hol dolgoznak, vagy milyen területen tanulnak tovább, sokunknak megszakad a kapcsolata a szülővárosával.

– A „Helyi tehetség megtartási -és vonzási terv” célja, hogy ne engedjük el a fiatalokat a városból anélkül, hogy tartanánk velük a kapcsolatot. Hiszen a jelenleginél jóval több „szakemberünk van” szerteszét az országban, bizonyos esetekben motiválhatnánk őket ösztöndíjjal is – ecsetelte Kézy Béla, a Megakom Tanácsadó Iroda vezetője, hogyan találhatnák meg számításaikat a képzett fiatalok Nyíregyházán, s mire támaszkodhatnának a cégek a szakképzett munkaerő utánpótlásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában