Nyíregyháza

2022.10.25. 18:45

Harmincéves a Luther Márton Evangélikus Kollégium

Közel 150 diáknak ad otthont az Iskola utcai épület Nyíregyházán.

Fotó: Pusztai Sándor

Három évtizede működik a megyeszékhelyen a Luther Márton Evangélikus Kollégium, a jeles alkalomból jubileumi ünnepséget és istentiszteletet rendeztek az intézményben kedd délután.

Először Pampuch Zoltán Gábor köszöntötte a kollégium diákjait és a meghívott vendégeket, majd egy időutazásra invitált mindenkit. Az evangélikus kollégium igazgatója elmondta, az 1992-ben megalakult intézmény először a Béla utcán működött, akkoriban még csak a Kossuth-gimnázium vidéki tanulóinak biztosított szállást. A jelenlegi, Iskola utcai épületbe 2001-ben költöztek át, azóta már a városban működő állami iskolák diákjai is igényelhetnek náluk szállást.

– Nagyrészt megyénkből érkeznek hozzánk a diákok, de vannak kollégistáink Kárpátaljáról és Erdélyből is. Az intézményben még az elődöm, Martinovszky István indította el az énekkart és a zenekart, melyek azóta is nagy büszkeségeink – fogalmazott Pampuch Zoltán Gábor.

– Kollégiumunk rendelkezik egy 600 adagos főzőkonyhával, ami ellát több evangélikus intézményt is. Sokat foglalkoztunk 2015 óta az épület energiahatékonyságával, nemrégiben a korábbi 130-ról 148-ra bővítettük férőhelyeinket. A szobák kényelmesek és komfortosak, mindegyikben elérhető az internet és rendelkezik saját mosdóhelyiséggel. Nagy hangsúlyt helyezünk diákjaink hátránykompenzálására, a tehetséggondozásra és a keresztény szemlélet kialakítására – sorolta a Luther Márton Evangélikus Kollégium vezetője, aki kiemelte, a Magyarországi Evangélikus Egyházra, mint fenntartóra, mindig számíthatnak.

Az ünnepségen és az annak részét képező istentiszteleten részt vett Szemerei János, a Nyugati Evangélikus Egyházkerület püspöke is, aki a fenntartó maximális támogatásáról biztosította a kollégiumot, majd gratulált a jeles mérföldkőhöz. Laborczi Géza, a Luther Márton Evangélikus Kollégium igazgatótanácsának elnöke az istentisztelet előtt elmondott beszédében a keresztény szabadság és a felelősség fontosságáról s összefüggéseiről beszélt a diákságnak.

A nyírbátori Nyíri Ágota Boglárka a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium végzős diákja, s egyben a kollégium lakója. Mint az ünnepség előtt lapunknak elmondta, szeret itt lakni, szereti az itteni közösséget, a beköltözés óta rengeteg barátra szert tett.

– A kollégiumnak vannak különböző foglalkozásai, mint a színjátszó szakkör, az énekkar, de tartanak önismereti órákat és sportolni is lehet – emelte ki a média-informatika szakos diák, aki elárulta, mostanság inkább a természetvédelem érdekli őt, nagyon szeretne Gödöllőn vagy a fővárosban továbbtanulni.

– Összesen hatan vagyunk egy lakrészben, de ez két háromágyas szobából áll. Krúdysok is laknak velünk, jó kis közösséget alkotunk, szeretjük a kollégiumot – tette hozzá.

Címkék#kollégium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában