Nyíregyháza

2022.10.20. 17:30

Prostitúció és emberkereskedelem - Szabolcsban is sok a veszélyeztetett lány

A Kiállok érted! című darab a prostitúció és az emberkereskedelem veszélyének kitett fiatalok embert próbáló életét tárja elénk.

A záhonyi származású színésznő, Háda Fruzsina (balra) szerint ebben a megyében sok veszélyeztetett lány él, ő is egy ilyet formál meg a szerepben.

Fotó: Sipeki Péter

Két, nevelőintézetből megszökött lány ül a vonaton, Nyíregyházáról Budapestre tartanak, ahonnan az egyikük fiúja elviszi őket Hollandiába. Dolgozni indulnak, jobb életet remélnek...A történetet akár folytatni is tudnánk gondolatban, s ha megadnánk a téma kulcsszavait, mint: áldozat, kényszerítés, futtatóhálózat, emberkereskedelem, talán ugyanoda érkeznénk meg mindannyian a sztori végén… csalódott, cserben hagyott emberi sorsokhoz.

A Láthatáron Csoport és a KV Társulat 8 éve állította színpadra a Kiállok érted! című darabját. Az előadás a prostitúció és az emberkereskedelem veszélyének kitett fiatalok embert próbáló életét tárja elénk, az áldozattá válás folyamatát írja le egy történeten keresztül. A 90 perces előadást csütörtökön Nyíregyházán a megyei rendőr-főkapitányságon mutatták be, a nézők soraiban állami gondoskodásban élő fiatalok, rendőrök, ügyészek, joggal foglalkozó szakemberek ültek.

A történetben két mélyszegénységben, rideg környezetben élő lány utazik, akik naivak, lerí róluk, hogy szeretetre, gondoskodásra vágynak. Nem tudják, mibe keverednek, ők csak ki akarnak törni a szegénységből. A sokszor durva, már-már erőszakos jeleneteket látván, megfogalmazódik bennünk a kérdés: ki segít ezeknek a lányoknak, a perifériára szorult fiataloknak? Az első néhány jelent alapján azt is hihetnénk, hogy valamilyen érzékenyítő darabra ültünk be, mert szembeötlőek a jólétben élő társadalomnak szóló üzenetek, ám a történet elsősorban a fiatalok felé kiáltja: légy óvatos, állj ki magadért!

Oláh-Paulon László az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnmegelőzési osztályának vezetője többször is látta az előadást, mint mondta, mindig talál a műben olyan szálat, amit újraértelmez, s ez lényeges, hiszen a valóságban is minden ügynek más és más a háttere. Az emberkereskedelmet, prostitúciót világszerte próbálják visszaszorítani, egyre határozottabban lépnek fel ellene, itthon a rendőrség bűnmegelőzési programjában kiemelt helyen áll a fiatalok ezzel kapcsolatos ismeretének bővítése.

Formabontó prevenciós program

– Három évvel ezelőtt találtunk rá a darabra, amely életszerűen vázolja fel a jelenséget. A társulat tagjai részletesen körül járták a témát, terepkutatást végeztek, áldozatokkal találkoztak, olyan emberekekel beszélgettek, akik bűnözők markából szabadultak ki, így lett hiteles a darab. Egyik fontos célcsoportunk tagjai a fiatalok, akik élethelyzetükből fakadóan bármikor kerülhetnek kiszolgáltatott helyzetbe, ám a saját környezetükben nem kapnak elegendő információt, felvilágosítást a veszélyekről. A másik csoportot a kollégák, a rendőrök alkotják, akiknek szeretnénk megmutatni, hogy nem minden fehér vagy fekete. Szeretnénk, hogy lássák az áldozatok életútját is, akik sokszor maguk sem tudják, hogy ők áldozatok, ezért saját magukat okolják a helyzetükért. Mert mégiscsak elvállalták a „munkát” – mondta Oláh-Paulon László. Hazánkban virágzik a „loverboy” iparág, amelyet olyan férfiak működtetnek, akik sármjukkal, kecsegtető ajánlataikkal hajtják fel a lányokat. Diszkókban, hirdetésekben, és a neten keresik őket. 

– Fontos, hogy munkatársaink felismerjék, megtalálják az áldozatokat. Külföldön már nehezebb dolgunk van, mert volt olyan diplomás, több nyelven beszélő magyar lány, akinek először csak a neten ajánlottak „beszélgetős” munkát pénzért, majd Németországban egy kikötő ablakában táncolt, az útlevelét elvették, s a német hatóság segítségével hoztuk haza. Szeretnénk ezekkel az előadásokkal azt is üzenni, hogy akik csapdába kerültek, akik munkacélú kizsákmányolásban, prostitúcióban, emberkereskedelemben áldozattá válnak, merjenek segítséget kérni külföldön is a hivatalos szervektől, karitatív szervezetektől.

Felkiáltójelet rajzol elénk

–  Ha életeket nem is ment meg egy színházi előadás, de felkiáltó jelet rajzol elénk– mondta Háda Fruzsina. A záhonyi származású színésznő kifejtette, nem véletlenül indul el a színpadi vonat Nyíregyházáról, ebben a megyében sok veszélyeztetett lány él, ő is egy ilyet formál meg a szerepben. A beetetett beszervezőt alakítja, aki cseppet sem sejti, mibe keveri bele egykori lakótársát. Az előadás utáni foglalkozás zárt körű volt, Fruzsina szerint ez a leglényegesebb mozzanata a programnak.

– Sokszor olyan kapukat is kinyit az előadás, amit nem is gondolnánk. Sokan szeretnék megosztani a történetüket, hiszen olyan cselekményt néztek végig, ami egy picit ő életükről szól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában