Nyíregyháza

2022.11.13. 07:00

Ahogy a divat, úgy a frizura is változik

A fodrászok számára nem ismeretlen érzés visszautazni a múltba: régen elfeledett fazonok is hódítanak.

SZA

Bár több évtizede a pályán vannak, a mai napig képezik magukat | Fotó: Sipeki Péter

Fotó: Szalay Csaba

A divat folyamatosan változik és ez nemcsak a ruhákon, cipőkön, s kiegészítőkön vehető észre, de a frizurákon is. Mindez nem jelenti azt, hogy kizárólag újdonságokkal találkozhatunk, hiszen ahogy a ruházat terén előbukkan egy-egy fazon a '80-as, '90-es évekből, úgy a fodrászok számára sem ismeretlen érzés visszautazni a múltba.

– Biztosan sokan emlékeznek a Depeche Mode együttes gitárosának dauerolt hajára, vagy az oldalt és felül rövidebb, hátul hosszabb, ún. Bundesliga-frizurára – mindkettő visszatért, a férfiak egyre gyakrabban kérik ezeket a fazonokat – mesélte lapunknak Lukovics György Aranykoszorús mesterfodrász, akivel a napokban a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium fodrásztanműhelyében találkoztunk – a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara itt rendezte meg a fodrász mestervizsgát, amelyen nyolcan bizonyíthatták tudásukat.

Rájuk bízzák magukat

A vizsgabizottság elnöke Kacsora Mónika Piroska mesterfodrász volt, és mielőtt a két szakember szemügyre vette volna a jelöltek munkáját, volt időnk egy rövid beszélgetésre. Mint kiderült, a hölgyek gyakrabban döntenek a változtatás mellett, azt pedig, hogy milyen mértékben térnek el a korábban megszokott frizurájuktól, nemcsak a kor, de a foglalkozás is befolyásolja, hiszen vannak olyan munkakörök, amelyeknél a hitelességet a külső megjelenés is befolyásolja.

– A vendégek nagy részét hosszú ideje ismerjük, így bíznak bennünk, s ránk bízzák magukat, és persze olyanok is vannak, akik konkrét igénnyel érkeznek, ők általában egy-egy híresség frizuráját szeretnék saját magukon viszontlátni. Ez utóbbi megvalósítani azonban nem mindig egyszerű, hiszen ha a vendégnek kevesebb vagy vékonyabb szálú a haja, nem olyan lesz a végeredmény, mint amit elképzelt. Ilyenkor megpróbáljuk finoman lebeszélni: úgy irányítjuk a beszélgetést, hogy végül ő maga mondja ki, hogy inkább más fazont választana, mert így biztosan nem fog csalódni.

Természetes összhatás

– Mi, magyarok egyébként e téren jóval konzervatívabbak vagyunk, mint az angolok, a franciák vagy az olaszok, leginkább már csak akkor merünk újítani, ha egy fazon vagy egy szín tömegessé válik – mesélték a szakemberek, akiktől megtudtuk: manapság a fiatal lányok nagy része a hosszabb hajat preferálja, és ha változtatni szeretnének, azt a színekkel érik el.

– A legnépszerűbb módszer az ún. balayage technika: ennél a festésnél a haj a tövénél sötétebb, a vége felé pedig világosabb, és számtalan árnyalata ismert. Azért is népszerű, mert természetes összhatást kelt, míg a melir vagy a satír erőteljes megjelenést kölcsönöz a viselőjének. De bármilyen formáról vagy színről is legyen szó, az a legfontosabb, hogy a vendég a frizurát a sajátjának érezze és tudja hordani – mondták a mesterfodrászok, akik, bár több évtizede a pályán vannak, a mai napig képezik magukat.

Folyamatos megújulás

Bemutatókra járnak itthon és külföldön, mert mint mondják, az eszközök, s az anyagok folyamatosan változnak, a technológia időről időre megújul, mindezekkel pedig tartaniuk kell a lépést. Úgy vélik, senkinek sem lenne szabad ráülnie a 20-30 évvel korábban szerzett tudására, ahhoz pedig, hogy ne csak megtartani, de növelni is tudják a vendégkörüket, a fejlődés igénye mellett a szakma szeretetére, a munka iránti alázatra és tiszteletre is szükség van.

Szerencsések, mert esetükben az utánpótlás a családból érkezik: Kacsora Mónika fia ugyancsak fodrászként dolgozik, míg Lukovics Györgyöt mind a két fia követi a pályán. Mint mondják, ez azért is nagy öröm, mert a gyerekeik a fiatalabb korosztály tagjaival bővítik a vendégkört, és mivel így több generáció igényei jelennek meg, sokat tanulhatnak egymástól. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában