Kelet-retró

2022.11.21. 08:00

Csodájára jártak a túristvándi kútnak

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

1952. november 21., péntek

Divatbemutató a Tatarozó Vállalat dolgozóinak

A Szovjetunió szocialista kereskedelmének mintájára a nyíregyházi kiskereskedelmi vállalat dolgozói a termelő üzemek dolgozóinak a helyszínen mutatják be szocialista iparunk termékeit, divatbemutató keretében. November 21-én a Tiszamenti Vízműépítő Vállalat, a Magasépítési Vállalat és a Tatarozó Vállalat dolgozóinak részvételével a Tiszamenti Vízműépítő Vállalat kultúrtermében rendezi meg első ilyen divatbemutatóját a „Kisker.” vállalat. Ezen kívül 28-án a Dohányfermentáló dolgozói számára mutatják be a konfekcióipar minőségi termékeit. 

A divatbemutató keretében elsősorban bemutatják azokat a cikkeket, melyeket az őszi vásár árleszállítása érint. De ezen túlmenően szerepelnek majd a divatbemutatón mindazok az idénycikkek, amelyekből dús választék áll rendelkezésre a boltokban.

1982. november 21., vasárnap

Csodájára jártak a túristvándi kútnak

Még ma is izgalommal eleveníti fel Túristvándiban, a Rákóczi utcai ház udvarán Dobos Boldizsár az öt hete történteket.

- Állatokat tartunk, hogy ezzel is segítsük a megélhetést könnyebbé tenni. A régi istálló jó helyet adott a bikáknak, a több mint 100 éve ásott gémes kút pedig szolgáltatta a vizet. Már nem kellett nekünk húzni a vizet hosszú ideje, ugyanis beépítettünk a kútba egy Káma szivattyút. Október elején, amikor az állatok itatásához láttam, s beindítottam a szivattyút, gőzfelhő szállt fel a kútból. Már megijedtem, hogy a motort leégettem, de a víz folyt, nem lehetett baj. Benéztem az állatokra, de a marhák nem itták a vizet. El nem tudtam képzelni mi baj van, amikor látom, hogy ott is gőzölög a víz, később kiderült: 41,5 fokos volt. 

- 100 év után meleg víz tört fel udvarunkon! Persze a szomszédok nem akarták elhinni a csodát, de tény, hogy amikor vödörrel húztunk fel, az is meleg volt. Szóltunk a tanácson, a járásnál. Csodájára jártak kutunknak, sokan már túristvándi melegvizes strand, illetve a primőrtelep jövendő képét látták kirajzolódni. November 7-én teljesen kihúztuk a vizet, hogy meggyőződjünk, mitől meleg a víz. Nem találtunk semmi különöset, a kút újra megtelt, de többet már nem jött meleg víz. A csoda egyelőre oda!

2002. november 21., csütörtök

Bontják a Krúdy Szállót

Az ajándékba kapott tavaszi időjárást kihasználják az építőiparban dolgozók. Tovább folyik a Krúdy Szálló felújítása is, bár egyelőre a bontási munkákat végzik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában