Nyíregyháza

2022.11.18. 14:19

Haladó műtéti technikák a petefészekrák kezelésében

Nyíregyházán találkoznak az onkológiai sebészet, és a nőgyógyászat kiválóságai.

Kanalas Ottilia

Fotó: Dodó Ferenc

Az orvostudomány több területét is összekapcsolja (sebészet, onkológia, nőgyógyászat) az a kétnapos konferencia, melynek nyitónapját péntek délelőtt a Jósa András Oktatókórházban tartották. Nem is akármilyen programmal indult a tudományos találkozó, az onkológiai tömb konferenciatermében a kivetítőn két speciális műtétet kísérhettek figyelemmel a résztvevők.

Az úgynevezett citoreduktív sebészeti beavatkozás magyarországi meghonosítója dr. Tóth Lajos Barna, aki először 2012-ben a Jósa András Oktatókórházban operált ezzel az eljárással onkológiai beteget. A hashártyaáttétekkel járó daganatos megbetegedésekben szenvedők utolsó mentsvára ez az eljárás, mely – mint az elmúlt tíz év is bizonyítja – jelentősen növeli a betegek túlélési esélyét. A citoreduktív műtét lényege, hogy a hasüregben lévő áttétes daganatos részeket eltávolítják, majd a műtét végén magas hőmérsékletű, nagy koncentrációjú kemoterápiás oldatot keringtetnek a páciens hasában. A magas hőmérsékletű (42°C) citosztatikum mélyen bejut a szövetekbe, és célzottan a daganatsejteket pusztítja el. Dr. Tóth Lajos Barna mindig is fontosnak tartotta, hogy átadja tudását kollégáinak, így minél több szakember megismerkedhet a rövid nevén CRS-HIPEC módszerrel.

A konferencia elején Marcello Deracó videóüzenetben köszöntötte a magyar orvosokat – az onkológiai sebészet kiválóságától sajátította el a műtéti eljárást dr. Tóth Lajos Barna, s azóta is tartja a kapcsolatot az olasz professzorral, aki rövid prezentációjában arra is kitért, hogy Olaszországban is sikerrel végzik el ezeket a műtéteket a petefészekrákban szenvedő nőkön.

A mostani találkozón is a nőgyógyász szakma ismerheti meg az eljárást. A petefészekrák az ötödik leggyakoribb tumoros elváltozás a nők körében, ugyanakkor a halálozási statisztikákban sajnos vezető helyet foglal el. Ennek oka, hogy alattomosan alakul ki a főleg 50-60 és feletti korcsoportban, sokszor a nőgyógyászati szűrések sem igazolják időben. Általában akkor derül ki a rosszindulatú elváltozás, amikor már áttétet ad más szervekbe, a metasztázisok nagy gyakorisággal a hashártyát is érintik. Ezért válik fontossá a petefészekrák kezelésében a haladó műtéti technikák átadása.

– Minden attól függ, hogy milyen stádiumban találkozunk a beteggel, milyen kondíciókkal fekszik be a műtétre, a hashártyán lévő daganatos áttétek előrehaladottsági foka nagyban befolyásolja a páciens túlélési esélyét. Jelen tudásunk szerint a citoreduktív sebészeti beavatkozás a hashártyaáttéteket okozó betegségekben az első és a leghatékonyabb beavatkozási módszer – emelte ki dr. Tóth Lajos Barna. Hozzátette, mint minden új és speciális eljárás, ez a műtét is sokat fejlődött az utóbbi évtizedben, a kezdeti 10-12 órás operáció ma már 5 óra alatt elvégezhető. – Az onkológiai sebészet egy dinamikusan haladó ága az orvostudománynak, így számtalan élettani, kórélettani kutatások folynak ezzel az eljárással párhuzamosan is, folyamatosan vizsgálják a különböző kemoterápiás oldatokat, és az orvostechnikai eszközök is szélesednek. Az elmúlt 10 évben 335 betegen végeztünk citoreduktív műtétet, biztatóak a túlélési eredmények – jegyezte meg a sebész főorvos. Mint megtudtuk a megyei kórházon kívül az utóbbi egy évben két fővárosi intézményben is végeznek ezzel a módszerrel onkológiai műtéteket.

Dr. Szűcs Attila, az intézmény főigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta: – Óriási büszkeség számunkra, hogy ennek a konferenciának kórházunk ad otthont. S nagy öröm, hogy az első ilyen műtétet kórházunkban végezhette el a főorvos. Ehhez kellett az ő szakmai tudása és ambíciója, valamint az akkori kórházvezetés támogatása – mondta a főigazgató, majd néhány szóban bemutatta az integrált kórház működését, beszélt az ellátási területekről, a betegágyszámokról. Végezetül jó munkát, szakmai tapasztalatcserét kívánt a konferencia résztvevőinek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában