Nyíregyháza

2022.11.10. 17:10

Ne a lefolyóban végezze az olaj!

Legálisan és lelkiismeret-furdalás nélkül szabadulhatunk meg a használt sütőolajtól.

KM

Nyíregyházán két tucat gyűjtőponton adhatjuk le a használt sütőolajat | Illusztráció: MW

Ahogy arról korábban részletesen beszámoltunk, Nyíregyháza is csatlakozott a CseppetSem! programhoz, így a megyeszékhely tizenegy köztéri pontján is le lehet adni a használt sütőolajat. A környezetkímélő megoldásnak köszönhetően ezt a súlyosan szennyező anyagot immár szelektíven gyűjthetjük. 

A gyűjtőpontok kialakításában jelentős szerepe volt a Zöld Akciócsoportnak. Az eltökélt önkéntesek 2021 januárjától azért dolgoztak, hogy Nyíregyháza csatlakozzon az országos programhoz. Folyamatosan tárgyaltak és egyeztettek a városvezetéssel, és kitartásuknak meg is lett az eredménye: október elejétől tizenegy köztéri konténernél szabadulhatunk meg legálisan és lelkiismeret-furdalás nélkül a használt sütőolajtól. 

A Zöld Akciócsoport részese a 10 millió fa elnevezésű országos kezdeményezésnek is. Az óvodai és iskolai faültetések alkalmával meséltek a CseppetSem! programról az intézményvezetőknek, akik közül többen beleegyeztek abba, hogy az önkéntesek sütőolaj- és sütőzsiradék-gyűjtő edényeket telepítsenek náluk. Lelkesedésüknek és környezettudatosságuknak köszönhetően kilenc nyíregyházi iskola és óvoda lett gyűjtőintézmény, de csatlakozott a kezdeményezéshez alapítvány, cukrászda, élelmiszerüzlet és a Nyíregyházi Kosár Közösség is. 

Figyeli a telítettségi szintet 

Emlékeztetőül: a gyűjtőedényekbe lezárt (lehetőleg saját) csomagolásban, például étolajos flakonban, azaz „cseppmentesen” lehet elhelyezni az anyagokat. Ez csak javaslat, bármilyen műanyag csomagolásban vagy befőttes­üvegben is leadható a használt sütőolaj, a sütőzsiradék, a kókuszolaj, a vaj, a pálmaolaj vagy a margarin. Fontos tudni, hogy nem helyezhető a gyűjtőedénybe egyéb kommunális, szelektív hulladék, szintetikus olaj vagy motorolaj. Online figyelőrendszer továbbítja a telítettségi szintet a központ felé, így még azelőtt megérkezik a csereedény, hogy megtelne az előző. 

A CseppetSem! programban az összegyűjtött olajat és zsírt a Biotrans Kft. kizárólag hazai feldolgozóüzemekbe továbbítja, és száz százalékban újrahasznosítják. Az összegyűlt anyag után az önkormányzat által megjelölt célra kilónként 30 forintot fizetnek, így a gyűjtéssel a helyi közösségek is gyarapodhatnak. 

Nyíregyházi gyűjtőpontok

Arany János Gimnázium Szabó Lőrinc Tagintézménye; Móra Ferenc Általános Iskola; Tündérkert Keleti Óvoda Margaréta Tagintézmény; Tégy a Gyermekekért Alapítvány; Gyermekek Háza Déli Óvoda; Eszterlánc Északi Óvoda Nyitnikék Tagintézmény; Aprónép Alapítvány Eszterlánc Északi Óvoda Gyöngyszem Tagintézmény; Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium; Gyermekek Háza Déli Óvoda Pitypang Tagintézmény; Móricz Zsigmond Általános Iskola; Családi Csemege; Gyöngyössy Cukrászda; Nyíregyházi Kosár Közösség; Fazekas János tér 7. és 22.; Jósa András utca 15.; Korányi F. köz 56.; Körte utca 49.; Ószőlő utca 77.; Stadion utca (a Coop mellett); Szántó Kovács János utca 4.; Széna tér 10.; Váci Mihály utca 62.; Búza téri piac 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában