Nyíregyháza

2022.11.15. 11:48

Téli gépszemlét tartottak a NYÍRVV-nél (fotók, videó)

Csatasorba állították a járműveket.

Felkészült a téli időjárásra a NYÍRVV Nonprofit Kft.: már csatasorba állították azokat a járműveket, melyekkel a társaság kezelésében álló utak és járdák síkosságmentesítése elvégezhető. Az időjárás függvényében a munka nem lesz kevés, hiszen a NYÍRVV 306 kilométer szilárd burkolatú utat, közel ennyi burkolatlan utat, 71 kilométer kerékpárutat, 355 kilométernyi járdát és mintegy 16 ezer parkolót takarít majd a téli időszakban. A földutak és kerékpárutak tisztán tartásáról tolólappal felszerelt traktorokkal gondoskodnak. A gépmonstrumok mellett három terepjáró is szolgálatot teljesít, melyekkel a NYÍRVV munkatársai az utakat ellenőrzik, és egyéb koordinációs feladatokat is ellátnak.

Bőven van tartalék

A társaság keddi gépszemléjén Dicső Péter közterület-kezelési igazgató lapunknak elmondta, hét nagy- és nyolc kisgéppel dolgoznak majd a síkosságmentesítésen, de ennél több járművük van, melyek szükség esetén szintén bevethetőek.

– A kisebb gépekkel járdákat, kerékpárutakat tisztítunk, a 14 tehergépkocsinkkal pedig a kézi állományt szállítjuk, akik járdákat, gyalogátkelőhelyeket és egyéb területeket takarítanak. Ez 70 embert jelent, de ha nagy lenne a hóhelyzet, akkor a teljes állományt bevetjük – hangsúlyozta Dicső Péter, majd felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzati rendelet alapján az ingatlantulajdonosok feladata az épületük előtt lévő járdák síkosságmentesítése.
A közterület-kezelési igazgatótól azt is megtudtuk, hogy a közelmúltban a járműpark is fiatalodott: az idén három tehergépkocsit szereztek be.

– Nincs okunk panaszra, hiszen a jelenlegi állapot szerint ezzel a gépparkkal minden feladatot elláthatunk. Attól sem riadunk vissza, ha az átlagosabb is több hó esne az idei télen, ugyanis több alvállalkozóval is szerződést kötöttünk, így a tartalék gépeinken túl az ő járműveik is hadrendbe állíthatók, ha az időjárás úgy kívánja – emelte ki Dicső Péter.

Ha olyan az idő, menni kell

A társaság munkatársai a nap 24 órájában ügyelnek az útviszonyokra, a figyelőszolgálat november 15-én feláll, s egészen március végéig tart a hószolgálati időszak.

– A kollégák figyelemmel kísérik az időjárást, az utakat, és amint esni kezd a hó, kiadják a riasztást. Ekkor a szolgálatban lévők megérkeznek a Tüzér utcai telephelyre, majd nem sokkal később útnak indulnak a gépek. Ilyenkor nem számít, mennyire zord az idő, vagy éppen hány óra van, ha a helyzet úgy kívánja, menni kell a nap bármely szakaszában. Ilyenkor először sózunk, majd ha nagyobb a hómennyiség, akkor a hótolást is megkezdjük. A só mínusz 5 fokig biztosan kifejti a hatását, de van az a hideg, amikor már nem képes megtisztítani a síkos útfelületet – ismertette Dicső Péter.

Az úttakarításnak a megyeszékhelyen precíz „forgatókönyve” van. Mint megtudtuk, első körben a főutak és a főbb közlekedési útvonalakat tisztítják meg, majd a járdák, kerékpárutak következnek, végül a az összekötő és külterületi utak, szervizutak síkosságmentesítését végzik el a szakemberek. A rendkívül hosszú szakaszok takarításához egy egész hangárnyi sóval készül a társaság, ezen felül fűrészport és folyami homokot is használnak. Ez utóbbiaknak különösen a díszburkolatok és a zöldfelületeken átvezető sétányok csúszásmentesítésében van szerepük, ezeken ugyanis kizárólag környezetkímélő anyagokat használnak.

A városüzemeltető munkájához azonban a lakosság segítségére is szükség van, ezért azt kérik, mindenki fokozott körültekintéssel és óvatossággal közlekedjen a város útjain, továbbá segítség a NYÍRVV szakembereinek munkáját a hószolgálati járművek folyamatos haladásának biztosításával.

MI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában