Nyíregyháza

2022.12.21. 09:14

Az égbe távozott földészeink barátja

A kutatásainak tapasztalatait a nyíregyházi Földész Fórumok előadójaként is ismertette.

Dr. Köhler Mihály (balra)

Fotó: A szerző

Elhunyt dr. Köhler Mihály, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett, Fleischmann Rudolf-díjas mezőgazdász, Géniusz díjas feltaláló. A Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centrumának nyugalmazott főmunkatársa, a műtrágyázás egyeduralkodóvá válása óta a fontos ásványi összetevőiben elszegényített termőtalajaink regenerálását szorgalmazta az efféle - az igazán egészséges táplálékoknál - nélkülözhetetlen elemekben gazdag riolit tufa trágyázást. Az ezt bizonyító tudományos kutatásainak tapasztalatait a nyíregyházi székhelyű Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesülete által, Szabolcs-Szatmár-Bereg szerte évente megtartott Földész Fórumok rendszeres előadójaként is megvilágította ökogazda-hallgatóságának. Dr. Köhler Mihály előadásai alkalmával gyakran idézte Tessedik Sámuel gondolatát, amely a munkássága neki is hitvallása lett: „…Minden egyenes szívű hazafi tegye azt maga részéről az ő munkálódó határozatjában, amit tehet, a többit az Istenre hagyván, várja a következést békével a gondviseléstül”.
Az életének 93. évében végleg eltávozott gyomaendrődi díszpolgár búcsúztatása 2022. december 28-án 11 órakor a gyomai köztemető ravatalozójában lesz.

GB

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában