Nyíregyháza

2022.12.30. 16:00

Sok koponyát gyűjtött a nyíregyházi csatatérről

Lebontják a kótaji kastélyt, Fedák Sári Nyíregyházán. Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

1972. december 30., szombat

Lebontják a kótaji kastélyt

Tavasszal lebontják a régi uradalmi kastélyt Kótajban. A felhasználható építőanyagból új óvodát építenek majd a községben.

1982. december 30., csütörtök

Sok koponyát gyűjtött a nyíregyházi csatatérről

Tresztyánszky Nádasy Sándorként született Nyíregyházán 1862. december 28-án. Anyja, Techeris Izabella 20 évesen halt bele a nehéz szülésbe. A félárvát apai nagynénje, Tresztyánszky Nádasy Terézia és férje, nánási Saáry Pál városi főjegyző vették magukhoz, sőt örökbe fogadták. Ezért hálából később felvette a Saáry nevet. A helybeli gimnáziumban érettségizett, az orvosi oklevelet a budapesti egyetemen szerezte meg, s 1881. október 1-én kezdte meg szülővárosában az orvosi gyakorlatot. 

Nevét mégsem orvosi működése, hanem amatőr régészeti és gyűjtő tevékenysége, valamint irodalmi próbálkozásai őrizték meg számunkra. A már városszerte ismert orvos 1909-ben egy betegétől hallott a Peres halomról és a hozzá fűződő hagyományokról, vagyis arról, hogy régen temetkezési hely volt. Még a nyár folyamán megásva e helyet négy honfoglalás kori lovas sírra bukkant, s előkerült két szablya is. A Peres halom Nyíregyházától nyugatra 7,1 km távolságra fekszik, s 35 méteres magasságával Polyákbokor legmagasabb pontja. A honfoglalás korában itt is táborhely volt őrséggel, s innen jól látható nyugat felé a Bene halom, és északra az Őr halom. A Nyírvidék 1922. évfolyamában az ásatásokról közölt cikksorozatában erről a védelmi láncról így írt Saáry: "A Peres tetejéről mintha látnám felvillanni észak felől a szabolcsi földvár őrségétől érkező fényjeleket, fénycsóvákat." 

Rendkívül érdekes volt fegyvergyűjteménye, bronzkori urnái, egyiptomi szobrai, s a görög-római tárgyak. Még a koponyákat is gyűjtötte: "Koponyám meg volt sok a Les halomról, a Mánd, Sima és Zunior telke csatatereiről. E községek 1594-ben a tatárok által elpusztított, s annak ma már Nyíregyházához tartozó csataterét 1912-ben én ásattam fel." 

Saáry Sándor a Kállói út 48. sz. alatti ház három szobájában elhelyezett értékes gyűjteményét Nyíregyházának ajándékozta végrendeletével, azonban dédelgetett álma, a városi múzeum mégsem valósult meg. Gyűjteményének egyiptomi és görög-római tárgyait a Szépművészeti Múzeum, a többit a Jósa András Múzeum kapta meg. Születésének 120. évfordulóján mégis tisztelgünk dr. Saáry Sándor orvos, amatőr régész és gyűjtő emléke előtt.

1992. december 30., szerda

Az utolsó játék is odalett - leégett az óvoda Eperjeskén

Tűzoltókocsik vijjogására riadtak fel hétfőn hajnalban az eperjeskeiek, s a látvány is megdöbbentette a helybelieket: 26 tűzoltó légzőkészülékben vette fel a küzdelmet az óvodából kicsapódó lángokkal. Az óvoda úgy, ahogy van, a lángok martaléka lett. A megyei tűzoltó-parancsnokságtól kapott tájékoztatás szerint a hűtőláda elektromos vezetékeiben bekövetkezett rövidzárlat okozta a tüzet. A konyhában felrobbant két gázpalack, a megmaradt négyet a tűzoltóknak sikerült kivinni az udvarra. Porig égtek a foglalkoztatók, az utolsó játék is odalett. Noha a megmentett érték igen jelentős, a szakértő 5,8 millió forintra becsülte a kárt. 

Halász Mihály polgármester nemcsak a kár miatt kesereg, hanem azért is, mert év vége lévén utolsó fillérig kisöpörték a kasszát. A fűtési rendszer is tönkrement, így az óvodával közös fűtési rendszert használó három tanteremben semmiképpen nem kezdhetik meg az oktatást január 4-én. 

Uzonyi Dezső iskolaigazgató tegnap egyeztette a polgármesterrel a lehetséges megoldásokat. Ami már kedd délelőtt biztos volt: egy héttel meghosszabbítják a téli szünetet minden gyereknek. Ezalatt megpróbálnak mesterembereket találni, hogy a kinti hideg ellenére helyreállítsák a fűtést. Az étkeztetésről még semmi hír; a sors fintora, hogy a most leégett konyhát be akarta záratni a tisztiorvosi szolgálat, mert korszerűtlen volt.

1992. december 30., szerda

Fedák Sári Nyíregyházán

A Jósa András Múzeumgyűjteményének revíziója során került elő az a szürke kartonlapra ragasztott három fénykép, amelyek közül a középsőről Fedák Sári mosolyog. A két szélső kép aláírása pedig a következő: Várják Fedák Sárit és Fedák Sári autogramot oszt. A tabló tetején öles betűk hirdetik: Fedák Sári Nyíregyházán, 1926. november 10. 

Vajon mond-e a mai olvasónak valamit annak a neve, aki sokoldalú tehetségével kápráztatta el a korabeli Magyarországot, és aki az egyik legismertebb magyar színésznő volt akkoriban külföldön is? 

Mindenesetre vendégszereplésének a híre lázba hozta városunkat. Gulyás Menyhértnek, a városi színház akkori direktorának három előadásra sikerült megnyerni a népszerű színésznőt. A meghirdetett fellépésekre a belépőjegyek már napokkal korábban elfogytak. Gulyás a nagy érdeklődést látva pótszékeket helyezett el, ahol csak tudott, és a zenekar helyét is nézőtérré alakíttatta át. Fedák először november 8-án, hétfőn lépett fel. Vendégművészünk Lengyel Menyhért Antónia c. vígjátékában a címszerepet alakította. 

A művésznő "Egy mozdulattal, feltörő kacajjal, egy tekintettel többet mondott az emberi lélekről, mint egy kötet pszichológiai fejtegetés" - írja a Nyírvidék tudósítója az előadásról szóló kritikájában. Másnap Sardou, a századvég egyik legnépszerűbb francia színműírója A szókimondó asszonyság c. darabjában Hübscher Kata mosónőt játszotta, újra óriási sikerrel. A színpadot rózsák százai borították. Fedák Sári meghódította a várost. 

A sikeres előadások még nagyobb szenzációvá tették a szerda délutáni autogramosztást. Fedák Sári az újságboltban dedikálta fényképét a Színházi Élet előfizetőinek díjtalanul, másoknak 5000 koronáért, mely pénzösszeget az elaggott színészek javára ajánlotta fel. A Nyírvidék hirdetési rovatából az is kiderül, hogy az eseményről Róna fényképészeti szalonjának egyik munkatársa készített felvételeket, amelyeket néhány nappal később már árultak is a leleményes fotográfusnál. Aznap a művésznő még újra fellépett Lengyel Antóniájában, a színházat zsúfolásig megtöltő nyíregyháziak nagy gyönyörűségére. 

Fedák Sári csütörtök délelőtt utazott tovább Debrecenbe, vidéki fellépéseinek következő állomására, felejthetetlen három este emlékét hagyva maga után. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában