Nyíregyháza

2023.01.13. 11:30

Az utazók és az időutazók kegyeiben járnak

Pezsgő volt az előző esztendő a turizmus szempontjából is Nyíregyházán.

LTL

A kerékpáros örökségtúra remek feltöltődés és kiváló kikapcsolódás | Fotók: a Nyíregyházi Turisztikai Iroda archívuma

Sok karácsonyfa alá került a tartalmában és nívós fotóösszeállításában is színes, hiánypótló képeskönyv Nyíregyházáról.  

A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. kiadásában megjelent kötetet Tarczy Gyula írta, Hornyák István László szerkesztette, a fotókat Balázs Attila, Trifonov Éva, Soós Noémi Dalma, Busák Attila és Kohut Árpád készítette, Ilyés Gábor és Kevin Loddey lektorálta, dr. Csíky Nándor fordította. Sok érdekesség található benne, például a kronológia, a sokarcú belváros, a rengeteg szakrális emlék, a kultúrvarázs, a sportos város, a Bujtosi Városliget, Sóstógyógyfürdő, a Nyíregyházi Állatpark, a Sóstói Múzeumfalu és a díjnyertes szállodák. Ez is az elmúlt esztendő turisztikai ékessége.

Mindemellett a vendégéjszaka-számok is remekül alakultak, sőt, Magyarország egyik vezető utazási és életmód kiadványának, a 24 éves Az Utazó Magazinnak a rangos versenyén a legjobb turisztikai szervezet díját a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. érdemelte ki.

– A díj az önkormányzat tudatos turisztikai fejlesztéseit, valamint a TDM szervezet és a város turisztikai attrakcióinak hatékony együttműködését fejezi - nyilatkozta Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője. A városban eltöltött vendégéjszakák száma az elmúlt 10 évben megduplázódott Nyíregyházán. A kereskedelmi szálláshelyek 2021-ben az országos átlagot meghaladóan közel 20 százalékos növekedést értek el a településen. A belföldről érkező turisták révén eltöltött vendégéjszakák száma már meghaladta a pandémia előtti rekordévnek számító 2019-es esztendő adatait.

A 15. Nemzeti Vágta alkalmából a rendezvény ideje alatt az Andrássy úton kialakított sétányon a települések között Nyíregyháza beszédtémát szolgáltatott: a turisztikai kínálatát bárki megtekinthette. Nemzetközi érdeklődés övezte a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely standját. A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. munkatársai színes kiadványokkal mutatták be a város turisztikai attrakcióit, valamint a térség kulturális kincseit.

Népszerű volt a nyíregyházi stand a Nemzeti Vágtán

– Az érdeklődők között francia, olasz, holland és német, valamint szomszédos országbeli látogatók is voltak, de a belföldön élők figyelmét is felkeltette a többnapos élményt kínáló Nyíregyháza – jegyezte meg Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A sétányra kilátogatók örömére az Európa-hírű Nyíregyházi Állatpark oroszlánja életre kelt, akit a gyerekek és felnőttek is nagy szeretettel fogadtak, többek között Balogh Levente, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. üdítőipari társaság tulajdonosa és elnöke is közös fotót készített vele.

Tavaly egy egyedülálló, úgynevezett VR film készült Nyíregyházáról, amellyel a régi, nyüzsgő belvárosi piaci életbe lehetett visszacsöppenni. A filmben az 1900-as évek eleje elevenedik meg, amikor még nem állt a Kossuth szobor és a Takarékpalota, viszont zöldség- és gyümölcsárusoktól volt hangos a tér, tejet, vajat, tojást kínáltak a kofák és a városháza előtt gördült be a kisvonat. A Nyíregyházi Turisztikai Iroda megbízásából készült 3 perces VR filmet ingyenesen lehetett megtekinteni a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban az év végén.

A virtuális időutazás az előző század elejére repít vissza

A virtuális időutazás sokan kapaszkodtak fel a templom toronykilátójába, ahol egy új turisztikai attrakció részesei lehettek. Huszonnyolc méter magasból látható a belváros, ehhez kilencvennégy lépcsőfokot kell leküzdeni.

Tavaly is népszerűek voltak a kerékpáros örökségtúrák a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. és a Középkori Templomok Útja Egyesület közös szervezésében. Sikeres hangversenyt szerveztek a római katolikus templomban, és csatlakoztak az Orgonák Éjszakája országos rendezvényhez. Hosszú a belföldi és külföldi kitelepülések sora, íme, néhány ízelítőül: Hajdúszoboszló, Szolnok, Budapest, Kolozsvár, Marosvásárhely, Szatmárnémeti, Eperjes, Gorlice, Rzeszów, Bielsko-Biala, Rogi. 

Nyíregyházán rendezték meg az Országos Tourinform Találkozót, is fogadták a turisztikai hírportálok és utazási magazinok újságíróit, valamint a travelbloggereket. A 145 országban járt Kisgyörgy Évának tudott újat mutatni a város: „Összességében remekül éreztem magam. Jó szívvel ajánlom ezt a várost egy hosszú hétvégére, de akár egy egy-két hetes nyaralásra is” – írta Travellina a blogjában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában