Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.01.19. 14:47

Januárhoz képest meglepő riasztást adtak ki a vármegyére

Az Ibrányi járás kivételével érdemes mindenhol felkészülni!

Illusztráció: szon-archív

A csütörtöki mediterrán ciklonhoz kapcsolódó (fokozatosan gyengülő) csapadékzónában főként a Dunántúlon, valamint az északi tájakon egyre nagyobb területen vált át az eső havas esőbe, havazásba. Érdemi friss hótakaró a Dunántúli-középhegységben és a Börzsönyben alakulhat ki megközelítőleg 300-400 m fölött: felfelé haladva gyorsan gyarapodhat a hóvastagság, amely legmagasabb részeken elérheti, meghaladhatja a 10 cm-t (emellett a Dunántúli-középhegységben az erős, olykor viharos északi szél hófúvást is eredményezhet).

Síkvidéken többek között a fagypont körüli hőmérsékleti rétegződés és a talajállapot bizonytalanná teszi a hópelyhek megmaradását: vékonyabb, olvadozó, latyakos hóréteg létrejöttére Zala, Somogy, Veszprém, Komárom-Esztergom megyékben, illetve a Dunakanyar térségében alkalmasabbak a feltételek - írja holnapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Pénteken kelet felől újabb csapadékmező lép be az országba, a keleti tájakon is egyre inkább a hó, havas eső lesz a jellemző: szombat reggelig a Tiszántúlon alakulhat ki nagyobb eséllyel lepel-3 cm közötti (lokálisan azt meghaladó) hóréteg.

Napközben a keleti, délkeleti határvidék közelében zivatar is kialakulhat, amelyhez intenzív csapadék, erős, viharos széllökések (60-75 km/h), esetleg aprószemű jég társulhatnak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében zivatar alakulhat ki. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában