Videó

2023.01.11. 17:30

Kihagyhatatlan: timelapse Nyíregyházáról

Hipnotikus videó készült a belvárosi forgalomról!

Videó: Gazdag Mihály

Egy-egy hosszúra nyúlt ügyintézés, megbeszélés, sorban állás során mindannyian szerettük volna már felgyorsítani az időt. Vagy hazaérve, barátaink társaságában percek alatt végigpörgetni egy nagyszerű utazás legszebb pillanatait. A time-lapse videók pontosan ezt a hatást keltik. Ez egy fotózási technika, amikor a hosszú idő alatt felvett képeket rövid időn belül lejátsszák. A time-lapse a nézőben az idő múlásának érzetét kelti, ezért is nevezik az idő fotózásának.

Rendhagyó perspektíva

Fotóriporter kollégánk, Gazdag Mihály fényképezőgépével és speciális állványával ellátogatott Nyíregyháza több ikonikus helyszínére, hogy a Szabolcs Online olvasóinak bemutassa, mi történik a belvárosban egy átlagos hétköznap délután. A time-lapse technikának köszönhetően azonban hosszú órák helyek mindezt egyetlen percbe sűrítette. S ha ez nem lenne elég érdekes, a képeket kicsit sem hétköznapi perspektívákból rögzítette. 

A technika első ismert alkalmazása Georges Méliès filmjében, a Carrefour De L’Opera (1897) című műben látható. Később, a huszadik században Jean Comandon és Pathé fivérek voltak az úttörői, akik főként biológiai jelenségeket fényképeztek. A time-lapse népszerűsítéséért legtöbbet a dr. John Ott fényképész és filmes tett, aki egy melegházban fotózott növényeket, később könyvet írt és televíziós műsort is vezetett. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában