Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.01.18. 07:00

Nem kell belehalni a méhnyakrákba

Rendszeres szűréssel és védőoltással szinte 100 százalékban megelőzhető a méhnyakrák kialakulása.

BM, MJ

Szudor Andrea a 100 éves patikában mutatja a gyógyszertárban is kapható HPV elleni védőoltást | Fotó: Dodó Ferenc

– A méhnyak rosszindulatú elváltozása miatti halálozás hazánkban a negyedik leggyakoribb a daganatos betegségek között. Pedig ez nem halálos betegség – hangsúlyozta korábban is lapunknak dr. Losonczy János szülész-nőgyógyász főorvos –, de ehhez az kell, hogy időben felfedezzük.

– A méhnyak sejtjeiben végbemenő rákképződés többnyire hosszabb folyamat, ezért nagyon fontos, hogy a 26–65 közötti nők háromévente vegyenek részt szervezett népegészségügyi méhnyakszűrésen, mert ez eredményes módja a megelőzésnek. Ha időben felfedezik a méhnyak kóros elváltozását, akkor az már a rák kialakulása előtt kezelhető. A méhnyakrák tulajdonképp az a rák, ami ellen van védőoltás, és a felnőtt nőknél is hatásos, függetlenül attól, hogy korábban volt-e HPV-fertőzésük, vagy nem.

–  HPV-vel ugyanis életünk során többször is megfertőződhetünk, az újabb fertőzések ellen nyújthat hosszú távú védelmet a vakcina – magyarázta a főorvos, aki az elmúlt évtizedekben látta, hogyan követelt – megmenthető – életeket a méhnyakrák, ahogy azt is tudja, milyen sok esetben sikerült még a rákmegelőző állapotban felfedezni az elváltozást, s mekkora volt a boldogság, amikor a gyógyulást követően kismamaként adtak, adhattak életet a gyermeküknek.

– A méhnyakrákba nem kell, de sajnos bele lehet halni. Jól szűrhető és megelőzhető, nagyon fontos, hogy ez az üzenet eljusson mindenkihez – hangsúlyozta dr. Losonczy János szülész-nőgyógyász főorvos az európai méhnyakrák-megelőzési hét apropóján.

Hetedikeseknek ingyenes

– A legfontosabb a prevenció, amelynek a primer eszköze a HPV-vírus elleni védőoltás felvétele – mondta lapunknak Balázsi Ildikó, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Járványügyi osztályának osztályvezetője, aki, ha kell, minden évben emlékeztet a megszívlelendő tudnivalókra.

– Közel 10 éve, 2014 óta biztosítjuk ezt a védőoltást az általános iskolák 7. osztályos lánytanulóinak, illetve 2020-tól már a fiúknak is. A magas kockázatú humán papillomavírus ugyanis a méhnyakrákon kívül számos más daganattípus kialakulásáért felelős, így például a szájüregi – garat, gége – rákok, egy része is a számlájára írható. Az oltás felvétele természetesen önkéntes és térítésmentes.

– A szülőknek nem jelent sok utánajárást a védőoltás megszervezése. A kormányhivatalok népegészségügyi, járványügyi szakembereinek koordinációja mellett az iskola-egészségügyi szolgálatok szervezik és bonyolítják le az oltásokat, együttműködve a pedagógusokkal. A folyamatban a védőnőkre is nagy szerep hárul, ugyanis ők azok, akik már az iskolakezdés előtt felveszik a kapcsolatot a szülőkkel, hogy teljes körű tájékoztatás után a jóváhagyásukat kérjék – magyarázta.

Szűrés 3 évenként

A vármegyei vezető védőnő azt is elmondta, hogy az oltási sorozat két részből áll, egy adag vakcinát októberben, egy másikat pedig áprilisban vesznek fel a tanulók.  

Nagyon fontos a lakosság méhnyakszűrése is, ami 2003-tól a célzott népegészségügyi szűrővizsgálatok része. A betegség sajnos a fiatalokat veszélyezteti leginkább, a 45 év aluli nők körében ez a második leggyakoribb ráktípus. Éppen ezért 25 és 65 év között javasolják a legalább 3 évenkénti rendszeres méhnyakszűrést, ezáltal az elváltozások időben felismerhetők és kezelhetők lehetnek.

– Nyilvánvalóan minél nagyobb az átoltottság, annál kisebb a megbetegedés kockázata. A megyében az idén 4500 gyermek szülei kérték a védőoltást. Több mint 200 iskolában történt meg a HPV-védőoltás első dózisának a beadása. Mi itt a megyében különösen örülünk annak, hogy a lányos szülők 85 százaléka élt az oltakozás lehetőségével, illetve mindez a fiús szülők 70 százalékára is igaz. Évente Magyarországon 1000-1200 nőnél diagnosztizálnak kóros elváltozást, és sajnos 300-400 betegünket el is veszítjük, holott ennyinek se lenne szabad lennie – folytatta Balázsi Ildikó.

Zárásképpen hozzátette: a vakcina igen korszerű, az oltóanyag kilenc magas kockázatú HPV-típus ellen tartalmaz hatóanyagot, így többféle ráktípus ellen védelmet nyújthat. Akiknél mégis is kialakulna a betegség, fontos, hogy időben megkezdődjön a kezelés, hiszen ez az egyik a legjobban kezelhető daganattípus, ha időben felfedezik.

Amikor megelőzhető a halálos kór

– Még magasabb átoltottságra van szükség, nagyon fontos lenne átlépni a 95 százalékot is – mondta dr. Ujhelyi János, aki gyermek- és iskolaorvosként pontosan tudja, mekkora jelentősége van a vakcina jelentette védelemnek.

– Sajnos van egy szülői réteg, amelyet nem lehet és nem tudunk meggyőzni, pedig a gyermek védelméről van szó, elkerülheti a rákos megbetegedést. A HPV elleni védőoltást elsősorban a méhnyakrák megelőzésével kapcsolatban emlegetjük, ám további HPV okozta betegségek kialakulásának kockázatát is nagymértékben csökkenti, így például a végbél-, szeméremtestrákét, nemi szervi szemölcsökét. A HPV elleni védőoltás fiúk, férfiak esetében a szájüregi garat-, végbélrák, a nemi szervi szemölcsök megelőzése az elsődleges cél. 

– Aki bizonytalan, kérdései vannak, az ne a „guglidoktort” böngéssze, hanem kérdezze meg a házi- és gyermekorvost, a védőnőt. A fals információk hatalmas károkat okozhatnak – hangsúlyozta Ujhelyi János, és ahogy mondta, egyetlen élet megmentése is fontos, évről évre ezreket védhetünk meg a halálos kórtól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában