Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.01.16. 14:41

Obbágy atya megszentelte a Túrt

Ősi keresztény szokást élesztettek fel a görögkatolikusok.

Obbágy László megszentelte a folyót | Fotó: Wachtenstein József

Vízkereszt idején megszentelik a természetes vizeket.

– Vármegyénkben is gyakori szokás volt ez, ezért is örültem annak, hogy Krakkó Adolf és felesége, Erzsike a rozsályi görög katolikus parókus atyával Obbágy Lászlóval meghívtak a Túr folyó szentelésére. Az erdőháti települések vezetői és a településekről érkezett hívek előtt csodálatos környezetben történt a lélekemelő szertartás – számolt be az eseményről Tilki Attila országgyűlési képviselő. 

 

– A régi időkben. amikor még télen befagytak a folyóink jégen keresztalakban vágott lékbe a pap beleoltotta az égő hármas gyertyát, s a hívek innen merítették az otthonra szánt szenteltvizet. A jégből kivágott keresztet a hívek virágkoszorúval ékesítették fel. A kereszt egészen a tavaszi olvadásig a szentelés helyén maradt a jégen, amikor azután maga is megindult lefelé az árral. A felmelegedés miatt az idén sem fagyott be a Túr, így a szent liturgia helyszíne az apadó folyó mellett egy erre a célra megépített mini stég volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában