Vízkereszt

2023.01.05. 14:09

Vízszentelés a templomokban

A keresztény közösségekben vízkereszt napja, vagyis január 6-a nem csupán a karácsonyfák lebontásának ideje, hanem igazi örömünnep.

Vízkeresztkor Jézus Krisztus megjelenését ünneplik a keresztények, az ünnepkör három eseményre emlékezteti a híveket. Mindenekelőtt arra, hogy a napkeleti bölcsek – vagy népiesen a háromkirályok – megérkeztek a kis Jézus betlehemi jászolához, hogy kifejezzék hódolatukat a Megváltó előtt. Ezen az ünnepen emlékeznek meg Jézus megkeresztelkedéséről a Jordán folyóban és Kánai menyegzőn Jézus első csodájáról, amikor borrá változtatta a vizet. 

Nyíregyházán a Szent Miklós Görögkatolikus Székesegyházban január 5-én, csütörtökön tartják az előünnepet,7 órakor kezdődnek a Királyi imaórák majd17.30 órakor a Nagy Alkonyati Istentiszteletet, Nagy Szent Bazil Liturgiájával lítiával és vízszenteléssel.

Január 6. péntek, az Úrjelenés ünnepe

7.00 óra: Szent liturgia

7.45 óra: Utrenye

9.00 óra: Szent Liturgia vízszenteléssel

17.30 óra:  Szent Liturgia vízszenteléssel

Vecsernye

A római katolikus Magyarok Nagyasszonya – társszékesegyházban január 6-án   7 órától,  9 órától és 18 órától tartanak szentmisét és vízszentelést. 

Címkék#vízkereszt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában