Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.02.15. 13:42

A kutatók munkáját segíthetik az önkéntes "kullancsvadászok"

Kora tavasztól folytatódik az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Kullancsfigyelő programja, amelynek során a szakemberek a lakosság bevonásával gyűjtenek adatokat a Magyarországon újonnan megjelenő veszélyes fajokról.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat arról tájékoztatta lapunkat, hogy a kutatók a nem őshonos fajokon túl idén a hazai kullancsokat is vizsgálják majd új, "Kullancs a kertben" elnevezésű programjukban, amelynek célja a városi környezet, a hazai őshonos kullancsfajok és az általuk hordozott kórokozók kapcsolatának feltérképezése. Az ÖK kutatói ebben a projektben a kerttel rendelkező, elsősorban városi lakosokat kérik arra, hogy vegyenek részt a gyűjtésben. A programra jelentkezni a kullancsfigyelo.hu honlapon található kérdőív kitöltésével lehet. Az önkéntesek ezt követően egy csomagot kapnak, amely tartalmazza a kullancsgyűjtéshez szükséges eszközöket. A beküldött példányokat laboratóriumi vizsgálatoknak vetik alá, és a gyűjtők is visszajelzést kapnak. Az így gyűjtött egyedek fontos adatokat szolgáltatnak a kutatók számára, akik laboratóriumi vizsgálatokkal a kullancsok fertőzöttségét is elemzik – olvasható a lapunkhoz is eljuttatott közleményben. 
KM

Címkék#kullancs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában