Nyíregyháza

2023.02.22. 17:30

Az idén is lesz Lélekmozgató program

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye intézményeiben különféle érzékenyítő programokat rendeznek majd.

Fotó: Pusztai Sándor

A Magyar Országgyűlés döntése alapján 2018 óta, az idén már a hatodik alkalommal ünnepeljük a magyar parasport napját február 22-én.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) a parasportok és a parasportolók „megünneplésére” hívta az ország összes oktatási, nevelési intézményét a Lélekmozgató programjával.
A program vármegyei vonatkozásáról, a parasport napjának jelentőségéről sajtótájékoztató keretében beszélt Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke.

– Büszkék vagyunk a hazai, illetve a vármegyénkhez köthető parasportolókra. Azt gondolom, ők nem csak a magyar parasport napján, hanem az esztendő minden egyes napján megérdemlik az elismerést és a tiszteletet – mondta Baracsi Endre a vármegyeházán megtartott szerdai sajtótájékoztatón.

Hozzátette, azok az intézmények, melyek regisztráltak a Lélekmozgató programra, saját maguk állíthatják össze a különféle érzékenyítő programjaikat. Az elmúlt évek gyakorlatai alapján sokan szerveztek csörgőlabda-bemutatót, vakfutást, ülőröplabda mérkőzéseket, kerekesszékes asztaliteniszt és különféle bizalomfejlesztő játékokat.

– Minden intézményben lesznek különböző játékos feladatok, melyeken keresztül a gyermekek megtapasztalhatják, hogy milyen érzés kerekesszékkel közlekedni vagy látássérültként bekötött szemmel labdázni, futni – emelte ki az alelnök.

Az eseményen bemutatkozott Végh Zsolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fogyatékosok Sportolók Szövetségének új elnöke, aki megköszönte elődjének, Szendrei Istvánné Ibolyának azt az éveken át tartó áldozatos és kitartó munkát, amit a fogyatékkal élő sportolókért végzett.

– A Lélekmozgató program egy verseny is az intézmények közt. Azok, akik regisztráltak, és az óvodában, iskolában elvégzett érzékenyítő programjukról készített szakmai anyagot március 16-áig beküldik a FODISZ-nak, a március 31-ei eredményhirdetés után különféle díjakat nyerhetnek – emelte ki Végh Zsolt, a szövetség új elnöke. 

TG

A február 17-ig regisztrált intézmények névsora

Nyíregyházi Göllesz Viktor Szakiskola, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény; Nyíregyházi Eszterlánc Északi Óvoda Csillagszem Tagintézmény; Nyíregyházi Bem József Általános Iskola; Aranyosapáti Általános Iskola; Nyíregyházi Eszterlánc Északi Óvoda Gyöngyszem Tagintézmény; Nyíregyházi Eszterlánc Északi Óvoda; Nyíregyházi Szent Bazil Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium; Tiszaszalka Hétvezér Baltista Általános Iskola, Óvoda és AMI; Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola, Leveleki Gárdonyi Géza Általános Iskola; Encsencs- Penészlek- Nyírvasvári Általános Iskola Penészleki Tagintézménye; Encsencs- Penészlek- Nyírvasvári Általános Iskola; Nyíregyháza Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium; Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium; Szabolcsveresmarti Óvoda

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában