Nyíregyháza

2023.03.22. 11:30

Fiatal társadalomtudósok lettek

A szociális munka világnapját középiskolások versenyével ünnepelték az egészségtudományi karon.

A diákok bebizonyították, akár 20 ruhadarab is ráadható egy fázó emberre

Fotó: Dodó Ferenc

Hány ruhadarabot lehet ráadni egy fázó emberre? Több mint 20-at. Le lehet rajzolni a globalizáció, vagy körbeírni a diszkrimináció fogalmát? Igen. Az elsősegélynyújtási, plakáttervezési, interjúkészítési feladatokon túl ez is kiderült kedden a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán, ahol a szociális munka világnapjához kapcsolódva a #BEFITT, avagy Légy fiatal társadalomtudósunk című, középiskolásoknak szóló verseny döntőjével ünnepelték meg a jeles napot.

Társadalmi kérdések 

– A vetélkedőt második alkalommal hirdettük meg azzal a céllal, hogy felkeltsük a fiatalok figyelmét a társadalmi kérdések iránt, s tevőlegesen is megmutassák nyitottságukat, kreativitásukat, tudásukat – mondta a versenyről dr. Szoboszlai Katalin, a szervezőbizottság tagja. Az idei versenyre 12 csapat nevezett, az online tudásteszten nagyon ügyesen, várakozáson felül szerepeltek, annyira, hogy a kialakult holtverseny miatt nem öt, hanem hét csapat vehetett részt a második fordulóban, ahol egy általuk fontosnak tartott társadalmi problémáról, kérdésről kellett rövidfilmet készíteniük. Ezeket már értékeltük, az így szerzett pontokat pedig hozták a döntőbe a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium, az NYSZC Sipkay Barna Technikum és az NYSZC Zay Anna Technikum és Kollégium diákjai – említette a részletekről egyetemi docens, aki természetesen arról is beszélt, milyen kihívásokkal néz szembe a szociális szféra. 

Dr. Szoboszlai Katalin
Fotós: Dodó Ferenc

– Az, aki a segítők hivatását választja, a társadalom problémáit látja, a családok, hajléktalanok, szenvedélybetegek gondjait igyekszik enyhíteni, megoldani. A világ pedig állandóan változik, újabb feladatok, kihívások várnak a szociális munkásokra, akik ott vannak a mindennapokban: számítani lehet rájuk világjárvány idején, vagy ha a háború elől menekülőknek kell támogatás. Ott állnak a hiányt szenvedők, a nélkülözők mellett, bátorság, nagylelkűség és együttérzés vezérli őket a legnehezebb időkben és helyzetekben is, hogy pozitív változásokat hozhassanak, kiutat mutathassanak. 

– A szociális szférában munkaerőhiány van, sokan közelednek a nyugdíjas éveikhez, a 17-18 évesek pályaválasztási motivációjában pedig nem szerepel az elsők között, hogy segítő hivatást választanak. Fel kell keltenünk az érdeklődésüket, motiválttá kell tegyük őket – erről is szól vetélkedő és a világnap, melynek idei mottója: a sokszínűség tiszteletben tartása közös társadalmi fellépéssel. 
Hogy erre a szakterületre éretté kell válni, jól jelzi, hogy a felvételi időszakban levelező képzésben több mint 100-an jelentkeztek első helyen a kar szociális munka alapképzésére, ami mindenképp örömteli, és bizakodásra ad okot. 

– A szociális munka egy gyakorlati segítő szakma, amire fel kell készülni személyiségben, tudásban, képességekben, készségekben és gyakorlatokban, ezt nyújtja minden hallgatónak az egészségtudományi kar képzése – összegzett dr. Szoboszlai Katalin.

Végtelen lehetőségek 

És erről beszélt köszöntőjében dr. Móré Marianna, az egészségtudományi kar dékánja is. 

– Nagyon fontos, hogy a fiatalok akarjanak többet tudni, mint a hétköznapi rutin. Érdekeljék őket a társadalmi kérdések, mert akkor talán válaszokat is keresnek ezekre. 

– Az egészségtudományi kar nemcsak a hallgatói, hanem más korosztályok előtt is nyitott, hogy minél többet meg tudjunk magunkból, a képzéseinkből bemutatni. Ez a verseny pedig a diákok tudását, felkészültségét mutatja meg, és bízom benne, hogy többen pár év múlva már hallgatónkként térnek vissza a karra – mondta a dékán. – A szociális szféra azonnali elhelyezkedést, végtelen lehetőségeket nyújt azoknak, akik a terület iránt érdeklődnek, akikben benne van a segíteni akarás szándéka. Aki ezt a szakterületet választja, az valós, nehéz élethelyzetekkel ismerkedik meg, olyan emberekkel találkozik, akiket mások talán nem segítenek, de a szociális munkás ott áll majd mellettük. 
Kosztel Petra, a Zay egyik döntőbe jutott csapatának tagja határozottan kijelentette, ők nyerik meg a versenyt. 

– Mi nagyon jó barátnők vagyunk az osztályban, s úgy gondoltuk, így is megmutatjuk a tudásunkat és tehetségünket – mondta, s ők már olyan szakon tanulnak, ahol sokat tehetnek másokért, kisgyermekgondozóként hagyják majd el a középiskolát, de felsőfokú végzettséggel még tovább léphetnek. Petrától az idősgondozás sem áll távol – árulta el lapunknak. 

KM 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában