Robotkupa

2023.03.31. 17:46

Menekítő robotok az egyetemen

A Magyar Ifjúsági Robot Kupának (Hungarian Robocup Junior) adott helyszínt pénteken a Nyíregyházi Egyetem. A versenyre tizenöt csapat jelentkezett, és öt számban mérték össze tudásukat: robotfoci, robotszínház, menekítő robotok, szimulációs liga és RMRC (nehéz terepen mozgó robotok) kategóriákban mérették meg magukat a fiatal versenyzők. A rendezvényt ez egyetem rektora, dr. Szabó György nyitotta meg.

Fotó: Pusztai Sándor

Állandó házigazda lett az egyetem

– Jó volt látni, hogy már a megnyitó előtt elkezdtétek tesztelni a robotokat – köszöntötte a Magyar Ifjúsági Robot Kupa résztvevőit a verseny egyik szervezője, a Nyíregyházi Egyetem oktatója, dr. Dezső Gergely, aki szerint a verseny nem egy vérre menő küzdelem, hanem egy csodálatos játék. Hozzátette, külön öröm, hogy (többek köztű) érkeztek csapatok Debrecenből, Budapestről és Kisvárdáról is.

Az ifjúsági robot kupa hazai megálmodója, Simon Béláné dr. Balogh Ágnes is üdvözölte a résztvevőket. Köszöntőjében felidézte a 2006-os brémai versenyt, melyen személyesen is részt vett, és akkoriban csalódottan konstatálta, hogy a németországi helyszínen nem voltak magyar versenyzők.

– Akkor elhatároztam, hogy ez jövőre másképp lesz – mondta a megnyitón Simon Béláné dr. Balogh Ágnes, akinek az elhatározását tettek követték, és odáig jutott, hogy a Nyíregyházi Egyetem az elmúlt években állandó házigazdája lett az ifjúsági robot kupáknak.

A Nyíregyházi Egyetem robotikai versenyére tizenöt csapat jelentkezett, melyek öt számban mérték össze tudásukat: robotfoci, robotszínház, mentőrobotok, szimulációs liga és RMRC (nehéz terepen mozgó robotok) kategóriákban mérették meg magukat a fiatal versenyzők.

Jól felkészültek

A versenyzőket Képes Gábor, a Neumann János Számítógéptudományi Társaság elnöke köszöntötte, röviden bemutatva a társaság munkáját, méltatva közben Neumann Jánost, a digitális számítógép elvi alapjának lefektetőjét.

– Sokat számít, ha valakinek jó tanárai voltak, és jó iskolába járt, ez igaz lehet rátok is, azokra, akik a mai versenyen elindultak – fogalmazott Képes Gábor.

A pénteki versengés jelszava ez volt: „Az a fontos, hogy mennyit tanultál, és nem az, hogy milyen helyezést érsz el.”

Ennek szellemében „szállt ringbe” a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikum és Kollégium csapata – Joó Szabolcs, Máté Kevin, Vass Dávid és Csabai Marcell. Utóbbi lapunknak elmondta, az általuk kreált robottal végig kell menniük egy speciális pályán, ahol a terepakadályok leküzdése mellett a robotnak képeket is fel kell ismernie.

– Sokat köszönhetünk Bakti András tanár úrnak, akivel felkészültünk a robot kupára – tudtuk meg az ifjú versenyzőtől. 
TG

Címkék#robotkupa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában