Zár

2023.03.04. 10:30

Olcsóbb zár, nagyobb kár

Ha ajtózárról van szó, számos megoldás közül választhatunk.

2169688139

Miért olcsóbb, ha a drágább ajtóra és zárra költünk? Mert a névtelen, kínai gyártmányú biztonsági ajtók aligha nevezhetőek biztonságosnak, főleg, ha ezeket rossz minőségű zárakkal szerelik fel. A jól működő, több ponton záró bejárati ajtókkal a biztosítótársaságoknál is könnyebben boldogulunk, ha kárrendezésre kerül a sor.

Könnyű betörni

A gyenge, műanyag borítású, belsejében kartonpapírt tartalmazó ajtó egyszerűen szétvágható, kiüthető, az olcsó zár még betörő nélkül is könnyen tönkremehet. Számos zárszerkezet és zárbetét áll a rendelkezésünkre, az egyik leginkább elterjedt a hevederzár. Mennyire tekinthető ez biztonságosnak? – Attól függ, melyik típusa kerül az ajtóra: vízszintes, függőleges, kereszt alakú változatban vagy ezek kombinációjában kapható. Az utóbbi három a legbiztonságosabbnak tartott a hevederzárak világában. Persze, gyenge ajtó mellett ezektől se várjunk csodát – hívta fel a figyelmet Mari Péter, a Dél-Plast Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve, a biztonság érdekében számos más lehetőség is elérhető a piacon.

– Az öt ponton záró zárszerkezeten kívül van más megoldás is. Az egyik a kulcsműködtetésű zár, a másik az elektromos, számkódos vagy ujjlenyomat-leolvasó, amelyet egy elektromos impulzus nyit. A pótzáras megoldás előnye, hogy több záródási pont is elhelyezhető a záródási oldalra, de ilyenkor elektromos záródás vagy kódra nyitás nem lehetséges. Társasházaknál egyre gyakoribb, hogy a bejárati ajtókat gombos kilinccsel látják el. Ennek előnye, hogy kívülről nem nyitható rá az ajtó akkor sem, ha nyitva maradt a zár. Ez a lopási esélyt szinte lenullázza – mondta a szakember, és azt tanácsolta: építkezés, felújítás után soha ne maradjon el a zárcsere! 

MW

 

 

Címkék#Biztonság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában