Nyíregyházs

2023.04.22. 20:00

LEGO-portré készült az alapítóról

A „tekerd!” csoport dr. Kállay Kristóf arcképét készítette el LEGO-kockákból.

Fotó: Pusztai Sándor

Fiatalok jókedvétől volt hangos a napokban a nyíregyházi Kállay Gyűjtemény könyvtárterme. A helyiségből kiszűrődő zsivaj vidámságról árulkodott, azonban a kezek lázasan, fáradhatatlanul, szinte megállás nélkül dolgoztak. Nagy fába vágta a fejszéjét ugyanis a nyíregyházi „tekerd!” csoport, ami arról nevezetes, hogy a tagjai LEGO-kockákból raknak ki képeket.

Az évforduló jegyében

A diákok az elmúlt napokban azon ügyködtek, hogy dr. Kállay Kristóf, a nyíregyházi Kállay Gyűjtemény megalapítójának portréját alakítsák ki az 1X1 centiméteres játékelemekből.
Az idén ünnepli megalakulásának harmincadik évfordulóját a közgyűjtemény, s ennek alkalmából döntött úgy a Kállay Gyűjtemény vezetősége és a „tekerd!” csoport, hogy elkészítik az alapító portréját a népszerű játékkockákból.
Mint közismert, a Kállay Gyűjteményt dr. Kállay Kristóf (1916-2006), dr. Kállay Miklós (1887-1967) magyar királyi miniszterelnök elsőszülött fia, a Szuverén Máltai Lovagrend szentszéki nagykövete alapította a római emigrációban eltöltött évek során létrejött magángyűjteményéből. Ezt a kollekciót 1989-90-ben szülővárosának adományozta. A gyűjtemény először 1993. március 10-én nyitotta meg kapuját a Széchenyi utca 1. szám alatt a Nyírvíz Palota második emeleti lakásában, majd 2020-ban átköltözhetett a Bessenyei téren lévő Kállay-házba.
Hudák Zsolt, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium pedagógusa, a „tekerd!” vezetője szerkesztőségünknek elmondta, a csoport tagjai mellett több iskola tanulója is részt vett a nem mindennapi munkában. Rakosgatták egymás mellé az előre meghatározott színű kis kockákat a Nyíregyházi Göllesz Viktor Szakiskola, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény diákjai, a Nyíregyházi Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény tanulói, valamint a Jókai Mór Általános Iskola növendékei.

Számítógéppel tervezték

A csoport vezetője azt is elárulta, hogy összesen 3422 kis kocka kellett a nagyméretű képhez, amelyet számítógépes programmal tervezett meg lelkes csapatuk egyik tagja. A „tekerd!” csoport 2014 óta működik, az eltervezett projektjei a LEGO Csoport támogatásával valósulnak meg: a játékot gyártó cég a helyi közösségi szerepvállalás programja keretében támogatja a tettre kész fiatalokat. 

KM

Borítókép: Munka közben a fiatalok | Fotó: Pusztai Sándor
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában