Nyíregyháza

2023.04.21. 15:13

Mikor magas a vérnyomás?

Egészségügyi mérésekkel, masszázzsal és sminktanácsadással várták az érdeklődőket.

Fotó: Dodo Ferenc

Verőfényes napsütés, kellemes, tavaszi idő, zene, kirakodóvásár Nyíregyháza szívében – ez a Tavaszi zsongás, amihez második alkalommal csatlakozott az Élet Forrása Egyesület péntek délután.

– Felkérésre települtünk ki a belvárosba, egészségügyi szűrésekkel, vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint- és testsúlyösszetétel-méréssel, valamint elsősegély-oktatással, masszázzsal és sminktanácsadással készültünk – sorolta Kiss Hedvig egyesületi elnök. Hozzátette: kitelepüléseikkel a betegségmegelőzés és az egészségmegőrzés fontosságára szeretnék ráirányítani a figyelmet.

 

Lehetnénk tudatosabbak

– Szakemberek, oktatók és hallgatók fogadják az érdeklődőket, akik asztaltól asztalig haladva kapnak képet aktuális egészségügyi állapotukról. Az előző alkalommal több mint kétszázan vállalkoztak a mérésekre, közülük körülbelül hetvenen mondhatták el magukról, hogy értékeik a normál tartományon belül mozognak. Egyértelműen erősödnünk kell egészségtudatosság terén, jó lenne, ha az emberek tudnák, mit jelent a magas vérnyomásuk, mikor számít magasnak a vércukor- és a koleszterinszintjük, ahogy azzal is tisztában kellene lenniük, ilyen esetben kihez fordulhatnak. Mi ebben segítünk nekik – magyarázta Hédi, s megmutatta az értékelőlapot, amit a szűrés után magukkal vihetnek a lakosok.

– Ez egy kicsit magas, 175/90, és a pulzus is szapora – hajoltak a vérnyomásmérő kijelzője felé a szakemberek. Az asztal túloldalán ülő nagymama aggodalmasan csóválta a fejét, mondván: soha ilyen rossz értéket nem produkált eddig. Néhány megnyugtató mondat után a kontrollmérés már jobb képet mutatott.

Bujtás Tibor tavaly novemberben rossz hírt kapott: 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak nála. Azóta szigorú diétán van, és az étkezés mellett a mozgásra is több figyelmet kell fordítania.

– Elég gyakran ellenőrzöm otthon a vércukorszintemet, de azért kíváncsi voltam, milyen értéket mutat a mérő – árulta el Tibor, aki Budapestről érkezett a városba kikapcsolódni, feltöltődni.

– Lehet, hogy nem látszik, de most dobtam le tizennyolc kilót, általában vigyázok, mit és mikor, hogyan eszem, de a nyaralás alatt engedékenyebb vagyok magammal – jegyezte meg egy fagyitölcsér csücskét majszolva. 

KM


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában