Fényeslitke

2023.05.13. 15:30

Fényeslitkén épült meg a biztonság szigete (fotók)

A várható igényekre reagál az önkormányzat az új intézmény létrehozásával.

– A település mindig is híres volt elszánt lakóiról, az erős hitéről, az élni akarásáról, s az utóbbi években a dinamikus fejlődéséről is – mondta Mártha Mihály Tibor, Fényeslitke polgármestere szombaton, a Ligetke Bölcsőde átadóünnepségén. A mintegy 340 millió forintból épült intézmény 24 kisgyermek elhelyezésére alkalmas, energiatakarékos, felszereltségével eleget tesz a legfrissebb előírásoknak, és minden igényt kiszolgál.

A rendezvényen jelen volt Nagy János Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár, dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő, Román István, vármegyénk főispánja és Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke is.

Gazdaságosan üzemeltethető

A polgármester elmondta, Az intermodális logisztikai terminál elkészülte új munkahelyeket teremtett, motiválta a helyben maradást, továbbá új polgárok is érkeztek a településre.

– Ezt felismerve, a várható igényekre reagálva döntöttünk úgy, hogy a meglévő mini bölcsőde mellé egy új intézmény létrehozására is szükség van. Az épület több mint 370 négyzetméteres, a hozzá tartozó játszóudvar pedig mintegy 630 négyzetméteren terül el. Az energetikai besorolás AA++-os, így a jelenlegi energiaárak mellett is fenntarthatóan üzemeltethető. A megszokott helyiségek mellett mosókonyha, pihenőszoba és teakonyha is található benne – mutatta be az új épületet Mártha Mihály Tibor, majd arról is beszélt, az önkormányzat minden lehetséges módon szeretné támogatni a családokat.

– A kormányzati támogatások mellett, kiváló színvonalú védőnői szolgáltatás is rendelkezésre áll, s a munkába járó szülők ezentúl biztonságos körülmények között tudhatják legféltettebb kincsüket: a gyermeküket. Azt kívánom, hogy a Ligetke Bölcsőde egy olyan apró sziget legyen, ahol biztonságban, anyai légkörben nevelkedhessenek a dolgozókra bízott kicsinyek, hogy majd háromévesen átballaghassanak a szomszédban található Ligetszépe óvodába. Minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy az új intézmény 2023 júniusában megnyithassa a kapuit – tette hozzá a polgármester.

Szükség van a fejlesztésekre

– A település az elmúlt években rászolgált a „bezzeg falu” elnevezésre, hiszen gyakran hallani, hogy „de jó Fényeslitkének, bezzeg Fényeslitke” – ezt már dr. Seszták Miklós mondta el a jelenlévőknek. Hangsúlyozta: olyan beruházásokat kell kivitelezni, amikre a településeknek és az ott élőknek valóban szükségük van.

– Ezt így kell csinálni, és megnézve a fejlődést a településen, úgy vélem, a legjobbkor és a legjobb helyen épült fel az új bölcsőde – emelte ki az országgyűlési képviselő.
Nagy János államtitkár arról számolt be, kevés olyan polgármestert ismer, aki annyira elszántan és szívből dolgozik a településéért, mint Mártha Mihály Tibor.

– Minden évben lerója kegyeletét a Don-kanyarban elhunyt ősök előtt, márpedig aki ötvenötször megjárja a Don-kanyart, annak semmi sem lehetetlen. Mi, magyarok abban vagyunk érdekeltek, hogy a kelet és a nyugat együttműködjön, hogy ez a térség nem valaminek a széle, hanem a közepe legyen. A település a kormánynak is példát mutat, rávilágított arra, hogy ha van jó szándék, összefogás és szorgalmas munka, akkor semmi sem lehetetlen. a lakosság sem csökken, hanem növekszik, s mindez feladatot ró ránk. Szükség van olyan fejlesztésekre, mint ez a bölcsőde – hívta fel a figyelmet az államtitkár, aki szerint a családokat a lehető legtöbb eszközzel támogatni kell.

– A feladat nagy, a munka sok, de korántsem megvalósíthatatlan. Az ilyen intézmények lehetővé teszik, hogy a szülők nyugodtan mehessenek dolgozni – tette hozzá.
A köszöntők után a történelmi egyházak képviselői megáldották az épületet, mely hamarosan megnyitja kapuit a gyermekek előtt.

MI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában