Mérk

2023.05.02. 16:16

Hálaadás a templomért

Egy nyertes pályázatnak köszönhetően szépült meg a település arculatát meghatározó épület.

Megszépült a mérki református templom

Forrás: Fotó: egyházközség

Mérk. Hálaadó istentiszteletet rendeznek május 6-án 11 órától Mérken abból az alkalomból, hogy megújult, megszépült a település református temploma. Ezt az ünnepi alkalmat felhasználva hivatalosan beiktatják a település lelkészét, Hollósi Istvánt, aki öt éve szolgálja a helyi református gyülekezetet. 
A hálaadó istentiszteleten részt vesz és igét hirdet Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és dr. Gaál Sándor, a Nyírségi Református Egyházmegye esperese. Az egyházi szertartáson az újonnan beiktatott Hollósi István, Tiborszállási és Mérk református gyülekezetének lelkésze is hirdeti az igét. 
A mérki református templom felújítása már több évvel korábban elkezdődött, ugyanis a református egyházközség 2016-ban a vidékfejlesztési program keretében nyert 46 millió forintos támogatást az épület állagának megóvására, illetve renoválására. A pályázat azokra az egyházi épületekre vonatkozott, amelyek jelentősen meghatározzák egy-egy település arculatát. A korábban nagyon rossz állapotú templom külsőleg teljesen megújult az elnyert támogatásnak köszönhetően. Kapott a vizesedés ellen lábazati szigetelést, valamint lélegző vakolatot is két méter magasságban. A tető és a torony szerkezete, héjazata is megújult. Az elrozsdásodott lemezek lekerültek az épületről, és új bádogozást kapott a templom. A felújítást támogatta a Tiszántúli Református Egyházkerület is tízmillió forinttal. Abból a pénzből a szakemberek kicserélték az épület nyílászáróit, valamint belül is lélegző vakolatot kapott fal, amit le is festettek. Az elmúlt év végére a mérki református templom kívül-belül megszépült az elnyert pályázatnak köszönhetően. 

KM

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában