Nyíregyháza

2023.05.01. 12:25

Ünnepelt a Bessenyei Társaság

Április 24-én, György napon megtelt a megyeháza díszterme, ahol a város egyik legrégebbi közművelődési társasága várta tagjain kívül az irodalombarátokat, történészeket, tanárokat és diákokat az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumból és a Muzsika Zeneiskolából – a fiatalok zenei betétekkel színesítették az ünnepi műsort.

Megkoszorúzták az intézmény folyosóján Bessenyei mellszobrát, majd a társaság elnöke, dr. Kührner Éva és a vármegyei közgyűlés elnöke, Seszták Oszkár köszöntötte az egybegyűlteket. Ezután irodalmi témájú előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők. Dr. Dámné dr. Rácz Magdolna Pillanatképek Kölcsey Ferenc életéből címmel foglalta össze a Himnusz szerzőjének életet, míg dr. Kiss Kálmán Petőfi Szatmárban címmel tartott vetítettképes bemutatót. A diákok a zenei közreműködésen túl még egyszer szerepet kaptak az ünnepi programban: akkor, amikor azon pályamunkákat díjazták, amelyeket múlt év végétől nyújthattak be a középiskolások a 2023-as Madách-, Petőfi- és Kölcsey-emlékévben. A legjobb munkák szerzőinek Homoródi Antalné igazgatóhelyettes (EKLG) adta át a díjakat, valamennyi dobogós helyezett műve megjelenik majd a Bessenyei Almanach következő számában. A rendezvény végén az ünneplők átvonultak a Bessenyei térre, ahol újabb koszorúzás közben hajtottak fejet az író, filozófus Bessenyei György emléke előtt – tájékoztatta lapunkat Orémusz Maja elnökségi tag.

 

Fotó: Bessenyei társaság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában