Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.06.23. 20:00

Gyerektányér üres nem marad

Az önkormányzatok egész nyáron várják a nyilatkozatokat, amelyekből kiderül, hogy a nyári hónapokban hány család igényli a szünidei étkezést.

A gyerekek a nyári szünetben sem maradnak melegétel nélkül

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Az iskolásoknak a szünidő minden munkanapjára, míg a bölcsődés és óvodás gyerkőcök szülei arra az időszakra kérhetik az étkezést, amikor az intézményük zárva lesz. A megkérdezett településeken a helyi igényekhez is igyekeztek igazodni, van, ahol helyben elfogyasztható az étel, de akad olyan település is, ahol házhoz viszik a finom falatokat.

Somogyi Szilvia, Balsa polgármestere elmondta, június 16-án indult a szociális gyermekétkeztetés a településen, így folyamatosan kapnak meleg ebédet azok, akik igényelték. Balsán 20-22 gyermek étkeztetését biztosítja 55 napon keresztül az önkormányzat konyhája, az ebédet szociálisan rászoruló és a gyermekvédelmi támogatásban részesülők igényelhették. Helyben is el lehet fogyasztani, de haza is viheti, akinek úgy kényelmesebb. Ha bármilyen probléma vagy betegség közbejön, és ezt időben jelzik, az önkormányzat eljuttatja az érintettekhez a melegételt.

Nem akarnak pazarolni

Piricsén is van lehetőség arra, hogy az óvodások, iskolások ingyen ebédeljenek a nyári szünetben. Az előírásoknak megfelelően kulturált ebédlőben tudják elfogyasztani a napi melegételt.

Orosz László polgármester elmondta, a jelentkezések alapján főzik le a napi adagszámot, hogy elejét vegyék az ételpazarlásnak. Az ellátás folyamatos, csupán augusztus végén lesz egy rövid leállás a konyhán, hogy fel tudják készíteni a szeptemberi iskolakezdésre, ugyanis akkortól körülbelül 500 adag ételt főznek naponta.

Csökken a rászorulók száma 

Újfehértón az idén eddig tizenketten igényelték a szün­idei gyermekétkeztetést. A kisvárosban 12 ezren élnek, s bár még jelezhetik a családok, hogy szeretnék az önkormányzat segítségét kérni, dr. Hosszú József polgármester szerint már most látszik: ebben az évben kevesebben kényszerülnek arra, hogy a nyári szünet alatt a település központi konyháján ebédeljenek.

– Sokan panaszkodnak az ellenkezőjéről, de mi azt tapasztaljuk, hogy aki kéri, az el is jön a melegételért. Tavaly és tavalyelőtt sokkal többen igényelték meg, őszintén szólva nem tudom, mi az oka annak, hogy az idén csak tizenketten jelentkeztek, de örülök, hogy csökken a rászorulók száma a településen – jegyezte meg a városvezető. Hozzátette: a gyerekek ugyanazokat a menzás ételeket kapják, mint az iskolai időszakban is.

– A konyhát ellátó külsős cég igyekszik lerövidíteni a beszállítói láncot, amit tudnak, helyi termelőktől vásárolják meg. A közmunka­programban csak uborkát és burgonyát tudunk termeszteni, ezekkel járulhatunk hozzá a közétkeztetéshez – tette hozzá.

Érpatakon is kiküldték az értesítést azoknak a családoknak, ahol jár a gyerekeknek szociális gyermekétkeztetés. A visszajelzések, igények alapján főzik meg a konyhán a szükséges adagot. Nagy Imre Attiláné polgármester lapunknak elmondta: körülbelül 170-en kapták meg a jelentkezési űrlapot, közülük minden második család szeretne élni ezzel a lehetőséggel idén nyáron, így ennek megfelelően főzik naponta az ebédet a konyhán. 

Júliustól Rozsályból viszik az ételt

A zajtai önkormányzatnál negyvenhat hátrányos helyzetű, illetve gyermekvédelmi támogatásban részesülő tanuló nyújtott be igényt nyári diákétkeztetésre. Mint Kosztya Zoltán polgármester szerkesztőségünk érdeklődésére elmondta, csak június 30-ig főznek a helyi óvoda konyháján a tanulók számára, utána bezárják az önkormányzati intézményt a kihasználatlanság és a magas költségek miatt. Július 1-jétől Rozsályból szállítják majd át az ételt az óvodásoknak, az időseknek és a nyári étkeztetésben részt vevő nebulóknak.

– A családok reggel leadják a névvel ellátott ételhordót a polgármesteri hivatalban, s ugyanott vehetik át 11 és 12 óra között a gyermekek, illetve a szülők. A korábbi években is 40-46 diák élt a nyári diákétkeztetés lehetőségével, nagy változás nincs a létszámot tekintve. Akik megigényelték a nyári hónapokra az ételt, azok élnek is vele, nincs olyan, hogy nem jönnek el érte – tette hozzá a magyar–román határ menti kistelepülés vezetője.

KM


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában