Tarpa

2023.06.17. 22:16

Igazi kurucos hangulat Tarpán (fotók)

Szombaton tartották meg immár 20. alkalommal a Kuruc Napokat Esze Tamás brigadéros szülőfalujában.

Fotó: Gazdag Mihaly

A jubileumi egész napos rendezvény Tarpa népi hőséról Esze Tamásról, a Rákóczi szabadságharc ismert alakjáról szólt. Szécsi Szabolcs polgármester a megnyitón kifejtette, hogy milyen jó érzés tarpai polgármesternek lenni, majd a Rákóczi szabadságharcról, a hatásairól beszélt, valamint Esze Tamás hűségéről szólt, hogy miatta kapta Tarpa a mezővárosi rangot, és az egyéb kiváltsági jogokat. – Az ember árnyékában élni nagyon könnyű, de méltóság kell hozzá – fogalmazott a polgármester. – El kell fogadnunk: dicsőség az istennek, és méltóság az embereknek. Egyetlen egy dolgunk van, hogyha mi ezt értjük és érezzük, akkor ezt tudjuk átadni minden magyar embernek, minden lakosnak, fiataloknak, hogy a jövőben ezt ugyanígy éljék meg.

 

 

 

Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő Klebelsberg Kunótól idézett, miszerint események nélkül nem lehet élni, illúzióban viszont nem szabad. Azért ezzel a gondolattal kezdte a beszédét, mert a parlamentben reggelig vitáztak az oktatási törvényről a kormánypártiak és az ellenzékiek, az országnak az a része, amelyik normálisan akarnak előre haladni, és amelyik illúziókban él. – Milyen érdekes, hogy a vita során azt vágták a fejünkhöz, hogy 45 előtti oktatási rendszert szeretnénk az országban. Pont Klebelsberg Kunóról kell tudni azt, hogy Trianon után a magyar oktatásügyet talpra állította, a falusi iskolákat megszervezte. A vidéken élők sokat köszönhetnek neki – fejtette ki az országgyűlési képviselő, majd arról beszélt, hogy milyen jó olyan választókerület képviselője lenni, ami többek között a Rákóczi szabadságharc bölcsője is volt. A szabadságharc azt üzeni: az istennel, a hazáért, a szabadságért – mindannyiunk számára egy lelki kapaszkodót tud nyújtani.

 

A Tarpai Szilvás Cseppek kifejlesztője, megalkotója, Mákos Árpád mutatta be azt az esszenciát, amit minden tarpai lakos az önkormányzatnak is köszönhetően megkap. A természetgyógyász, fitoterapeuta elmondta, hogy kétféle képen lehet védekezni a negatív környezeti hatásokkal szembe. – Az egyik, amikor gyógynövény kivonatokat fogyasztva a szerveink működnek jobban, és így az öngyógyító mechanizmusokat serkenti, azt a bizonyos egyensúlyi helyzetet, ami ha nem áll fenn, előtörnek a betegségek. Minél hosszabban tartó minőségi életet szeretne élni mindenki, ehhez ez az esszencia hozzájárul, amiben benne vannak azok a kivonatok, amelyek a szerveket, szervrendszereket késztetik jobb működésre. A másik védekezési forma pedig az életmód, és ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok bevitele. Ebben a cseppekben mind a kettő benne van, és felsorolta azokat a hatóanyagokat, gyógynövényeket, amelyeket tartalmaz az esszencia, amelyek például segítik a sejtmegújító folyamatokat is. Reméli, hogy Tarpa jó hírét fogja vinni ez a termék is, és sok helyinek segíti az egészségmegőrzését.

 

Hajdúként köszöntötte dr. Nagy István agrárminiszter a kurucokat. – Az emberi élet legalapvetőbb, legmélyebb érzése, amit csak ideiglenesen lehet elfojtani de véglegesen soha, az a szabadság, a szabadság iránti vágy, és ezért az ember mindenre képes – fejtette ki az agrárminiszter. – A mi vidékünknek nagyon sokat kellett küzdenie ezért a szabadságért. Viszont ez a küzdelem megannyi nemes lelket faragott, sok példát mutatott, és értéket adott számunkra, amiből ma is merítkezünk. A történelem nem állt meg, ma is éljük, minden nap. Eleink tetteiből kell erőt merítenünk. Ma is az egyik legfontosabb feladatunk, hogy amit mondunk, amit képviselünk, abban hinnünk kell őszintén és igazán, ekkor lesz erő a szavaink mögött. Ezt tanítja nekünk Esze Tamás példája, és az önök helytállása. Ezért is megtisztelő, hogy együtt emlékezhetek, ünnepelhetek Esze Tamás büszke utódaival a 20. Kurucnap rendezvényen. Nem hiába hogy a tarpaiak büszkén és hűen őrzik Esze Tamás és a kurucok emlékezetét. Tudják, hogy a múltját feledő nemzetnek, közösségnek, nincs jövője. Tudják, hogy aki eldobja magától a hagyományt, kultúrát, az önmagát tagadja meg. Gyökerek és kapaszkodók nélkül áll a történelem viharában, nem találja az igazodási pontot és lemorzsolódik, és apránként eltűnik. Mi magyarok szerencsére mindig ragaszkodtunk a hagyományainkhoz, kultúránkhoz, hitünkhöz, vagy úgy is mondhatnám, méltóságunkhoz, szabadságunkhoz, és a Jóisten által adott szabad akaratunkhoz – mondta dr. Nagy István, és hozzátette: mi magyarok ragaszkodunk

a szülőföldünkhöz, és a békéhez is, és a szabadságért mindig tenni kell. A beszéde végén pedig egy elismerő jubileumi oklevelet adott át Szécsi Szabolcs polgármesternek.

Az illusztris vendégek a koszorúzás után egy újabb ünnepélyes eseményre vonultak át. Egy gyönyörű szoborral gazdagodott a település köszönet- és elismerésképpen.

Matl Péter munkácsi szobrászművész, a Pro-Arte Munkácsi civil szervezet elnöke mondott ünnepi beszédet a Koszorú nevű szobor leleplezése előtt, köszönetét fejezte ki a háborúban nyújtott sok segítségért, a magyar külügyminisztérium támogatásáért, elmesélte a szobor keletkezésének történetét. A Pro Arte – Munkács civil szervezet által életre hívott nemzetközi szobrásztáborokban a világ megannyi pontjáról érkeznek művészek, akik évről évre egy adott témakörben alkotnak olyan maradandót, melyek remélhetőleg nemzedékeken át fogják gazdagítani a településeket. A szervezet tevékenysége Kárpát-medence-szerte látványos változást hozott az elmúlt évtizedben. Majd Bacskai József, Magyarország ungvári főkonzulja mondott elismerő szavakat, kifejtette, hogy mindig öröm számára Tarpára jönni. – Mérhetetlen hálával tartozunk Tarpának, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyének, a magyar kormánynak a háborúban nyújtott mérhetetlen sok segítségért. A háborúban segíteni kell, az agresszorra szembeni küzdelmet mi csak humanitárius eszközökkel tudjuk megtenni. Ez a szobor az ukrán emberek, az ukrán művészek köszönete a tarpaiaknak azért a munkáért, amit az elmúlt évben elvégeztek.

dr. Nagy István agrárminiszter kifejtette, hogy egy szobor avatása mindig különleges alkalom, egyszerre tiszteletadás az alkotó művésznek, és az általa megformált témának. A szobor részévé válik a térnek, közösségnek, megszólít és elgondolkodtat. – Ez az alkotás amit ma átadunk, a közösségnek valóban beszédes. Rólunk magyarokról, a magyar nemzet egészéről beszél némán, szavak nélkül, mégis világosan és érthetően. A jelenben, mégis a múlt üzenetét közvetíti a jövőnek. Egy helyben állva, mégis határokon átszárnyalva, örök mozdulatlanságban, mégis cselekvésre késztetve – mondta az agrárminiszter, majd ünnepélyesen leleplezték a szobrot.

A Kuruc Nap színvonalas színpadi produkciókkal és koncertekkel ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában