szon.hu PODCAST

2023.06.18. 11:30

Kilencven éve avatták fel az eletói reléállomást

Fotó: shutterstock

Nyíregyháza. Talán kevesen tudják, de Nyíregyházán már 1933-ban volt középhullámú rádióműsorszóró adóberendezés. Az eletói reléállomást kereken 90 évvel ezelőtt, 1933. június 18-án avatták fel a mai Hősök temetőjének déli oldalán található területen.

– Magyarországon a rendszeres rádiószórás 1925. december 1-jén indult el, ám a Laki-hegyen lévő berendezés teljesítménye nem volt elegendő ahhoz, hogy elérjen a trianoni nagy határon belüli részekig. Az akkori kormány ezért úgy döntött – nagyon helyesen –, hogy a „végeken”,  kisebb teljesítményű adókat épít, melyekkel az elszakított területeken elő magyarokat is műsorral láthatnak el. Az úgynevezett egyetemi városokba telepítették volna az állomásokat,  Pécsre, Miskolcra, Magyaróvárra és Debrecenbe. A cívisek azonban nem nagyon rajongtak az ötletért, ellentétben a nyíregyháziakkal és polgármesterükkel, dr. Bencs Kálmánnal, aki már 1928-ban szeretett volna rádióállomást a városba. Végül megszületett a pozitív döntés, az eletói részen mintegy 17 ezer négyzetméteren megkezdődhettek a munkálatok ifj. Tóth Pál vezetésével – idézte fel a kezdeteket Zentai Mihály, a nyíregyházi rádióállomás volt vezetője, akitől azt is megtudtuk, mi lett a sorsa a berendezésnek. 

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában