Nyíregyháza

2023.06.29. 16:46

Ösztöndíjjal segítik a tehetséges hallgatókat

Huszonkét hallgató vehetett át ösztöndíjat csütörtök délután Nyíregyházán a városházán.

A Rászoruló Hallgatókért Közalapítvány az idén is két alkalommal részesíti pénzbeli jutalomban a valamelyik felsőoktatási intézményben tanuló és példás teljesítményt nyújtó nyíregyházi fiatalokat. A támogatásra pályázni kell, és a megítélt egyszeri összeg teljesen szabadon felhasználható. Az ösztöndíjak átadásán a város alpolgármestere, Jászai Menyhért, és a közalapítvány kuratóriumának elnöke, dr. Kovács Zoltán hangsúlyozta, Nyíregyháza jelentős gazdaságfejlesztési programot indított, amelyben kulcsszerephez jut a munkahelyteremtés, hiszen szeretnék, hogy a diplomás fiatalok színvonalas állást találjanak helyben.


– Ebben a félévben22 fiatal kap ösztöndíjat. A nyíregyházi önkormányzat támogatásával most 25-40 ezer forint közötti összegeket kaptak a hallgatók, összesen 850 ezer forintot osztottunk szét a pályázók között, akiknek a tanulmányi eredményét és a szociális helyzetét vettük figyelembe a pályázat elbírálásakor – mondta el dr. Kovács Zoltán.  Hozzátette: az őszi félévben mindig nagyobb számú pályázó nyújtja be igényét a támogatásra, most kevesebb volt a beérkező kérelem, mint ősszel, így mindenkit támogatni tudtak.
A közalapítványt a város alapította 1996-ban azzal a céllal, hogy a tehetséges fiatalok tanulmányi költségeihez hozzájáruljon. 
– Ma is ugyanez a cél – mondta el Jászai Menyhért alpolgármester, aki kiemelte, a városnak fontosak a fiatalok, ők jelentik a jövőt, ezért is áll több lábon a szociális támogatások rendszere a megyeszékhelyen. A felsőoktatásban tanulók részére további lehetőséget jelent a Bursa Hungarica pályázat, amihez Nyíregyháza is csatlakozott.
A hallgatókat is megkérdeztük, mire fordítják az egyszeri támogatást. Elmondták, többük nem először pályázott. Volt, aki a családi büdzsébe rakja be az összeget, hiszen tanév közben a szülei finanszírozzák tanulmányait, most pedig ő teszi be ezt az összeget a közösbe. 

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában