Újfehértó

2023.06.28. 14:12

Sztárdömping az Újfehértói Fürtös Fesztiválon

Az idén is több ezer érdeklődőt várnak július 7-én és 8-án.

Fotó: Gazdag Mihaly

Immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a kétnapos Fürtös Fesztivált. Az esős időjárás miatt az idén a Fedeles Lovarda lesz a helyszíne a nagyszabású rendezvénynek. Ingyenes kisvonat szállítja majd egész nap a látogatókat a fesztiválra a főtérről. A hagyományoknak megfelelően a rendezvény tematikája évek óta a helyi, illetve a magyar kimagasló kulturális értékekre épül. Ez elmondható mind a fellépők összetételéről, mind pedig a rendezvényhez kapcsolódó kísérő programokról. Az idei színpadi produkciók igazi meglepetéseket tartogatnak, többek között egy nemzetközi sztárral gazdagítva a kínálatot.

Dr. Hosszú József polgármester a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Fürtös Fesztivál az az esemény, ami jelzi, hogy a fürtös meggy a település egyik nagyon fontos értéke, amely már Európai Uniós oltalom alá is került. Sokat dolgoztak azon, hogy ne csak a vármegyében, az országban, hanem a világon is egyre többen ismerjék meg ezt a különleges gyümölcsöt.

– Nagyon sok termék készül már fürtös meggyből, amelyre méltán lehetünk büszkék – fejtette ki dr. Hosszú József. – Célunk többek között ezeknek a termékeknek is a népszerűsítése, a közösségi hagyományteremtés, a városidentitás erősítése, a város imázsát meghatározó rendezvénysorozat megvalósítása, kapcsolódás a város gazdaságfejlesztési, közösségépítő, megújuló életminőség programjához. Az első hat fesztivál a főtéren volt, de évről évre egyre többen látogatták a rendezvényeket, így nagyobb helyszínt kellett választani. Sajnos, a mostani esős idő miatt nagyon sáros a tavalyi terület, így a lovardára esett idén a választás. A látogatókat ingyenes kisvonat viszi ki és hozza vissza a fesztiválra, mindkét napon folyamatosan jár majd. Az elmúlt években három- és ötezer között mozgott a fesztiválon résztvevők száma, a helyi lakosok mellett főként környező településekről, illetve Nyíregyházáról és Debrecenből érkeznek vendégeink – részletezte a polgármester.

A pénteki nap mindenkinek ingyenes lesz, a helyiek kérésére Peter Sramek ad koncertet este hét órától, utána a fiatalabbakat a Children of Distance szórakoztatja. Szombaton sem kell belépőt venni az újfehértóiaknak és a tíz év alatti gyerekeknek, csak regisztráció szükséges a karszalaghoz.

 – Szombat reggel főzőversennyel indul a nap, amire még lehet jelentkezni helyben készült ételekkel három kategóriában: gasztro-, Árpád-kori vagy meggyből készült finomságokkal. Kóstolójegyekkel megízlelhetőek majd az elkészült gasztro-remekek. Ráadásul testvértelepüléseink is elfogadták a meghívásunkat, így lengyel, partiumi, és kárpátaljai ízekkel is megismerkedhetnek a látogatók. Kuriózumnak számít az első alkalommal megrendezett újfehértói csergetés is – ajánlotta a polgármester, majd hozzátette: a rendezvény összeállításánál nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy minél szélesebb célcsoportot tudjanak megnyerni mind az életkori, mind a társadalmi összetétel figyelembevételével.

 Kézműves foglalkozások, íjászbemutató, kirakodó vásár, népi játszótér, vidámpark, mesterségek bemutatója, és még számos egész napos programokkal, játékokkal várják szombaton a családokat is. Fúvószenekari felvonulás, mazsorettbemutatók, Aqua Manó Party gyerekműsor, zumba óra, Matyi és a hegedűs, Vzoy fellépése után derül majd ki, hogy ki lett a főzőverseny nyertese. Az eredményhirdetést követően 19 órától sztárok váltják egymást a színpadon: Best of Geszti élő, és a világhírű Haddaway.

KM

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában